Na de "Pano"-reportage: ook deze mensen werkten lange tijd met dagcontracten

De "Pano"-reportage, over een jonge reporter die een tijdlang undercover ging werken met dagcontracten bij een koerierbedrijf, blijkt bijzonder herkenbaar te zijn. Heel wat kijkers kropen in hun pen en lieten onze redactie weten dat het fenomeen hen erg bekend is, in bijzonder uiteenlopende sectoren. Enkele verhalen op een rij.

Jens* (25) werkte bijna twee jaar met weekcontracten bij een research- en developmentbedrijf. Zijn bazen waren tevreden over zijn werk, maar het lang beloofde vast contract kwam er maar niet. Telkens opnieuw kreeg hij het deksel op de neus, onder meer met de uitleg dat er een tijdelijke aanwervingsstop zijn zou opgelegd vanuit de hoofdzetel. Dat bleek later echter niet het geval.

De aanhoudende onzekerheid speelde Jens vooral mentaal parten. Hij voelde zich nooit volwaardig werknemer, omdat hij geen vast contract had, en ondanks zijn inzet, had hij geen recht op meerdere prestatiepremies.

(*Jens is een schuilnaam.)

Valse beloftes

Marie* (51) werkte een lange periode bewust met tijdelijke contracten, maar ging een tijdje geleden op zoek naar meer zekerheid. Haar huidige werkgever belooft haar al een half jaar een vast contract, maar tot op vandaag krijgt Marie enkel tegenstrijdige berichten van het hoofdkantoor en haar werkplek. Marie voelt zich dag na dag meer een nummer binnen het bedrijf en de twijfel om een andere job te zoeken, groeit.

(*Marie is een schuilnaam.)

De uitzendsector zelf

Vicky* werkt in de uitzendsector. De verhalen die ze in het interimkantoor te horen krijgt, zijn vaak zo schrijnend dat ze die ‘s avonds mee naar huis neemt. Zo had ze dit jaar bijvoorbeeld een arbeidskracht over de vloer die 500 dagen met dagcontracten gewerkt had. Daarna werd de werknemer bedankt voor bewezen diensten, maar werd de samenwerking stopgezet. Medewerkers met een interimcontract zijn minder goed beschermd tegen ontslag dan vaste werknemers, ook al doen ze hun job naar behoren.

(*Vicky is een schuilnaam.)

Massa dagcontracten bij 4 bedrijven

Ook in de bouwsector doet het probleem zich voor. Thomas heeft al voor vier verschillende bouwbedrijven gewerkt, telkens met dagcontracten. Hij krijgt steeds goede evaluaties en schouderklopjes van zijn collega’s, ook al krijgt hij vaak onaangename klusjes toegewezen, zoals het leegscheppen van een kelder vol zand.

Telkens Thomas zich door een reeks lastige opdrachten heen had gewerkt, werd zijn contract stopgezet. Vaak met excuses die geen betrekking hadden op het geleverde werk. Zo kreeg hij bij één bedrijf te horen dat hij tijdens de wettelijke pauzes te vaak met zijn gsm bezig was. Thomas heeft de bouwsector vaarwel gezegd en werkt nu in een magazijn.

Meest gelezen