Nationaal Orkest van België krijgt voor het eerst Amerikaanse dirigent

Hugh Wolff wordt in september de nieuwe permanente chef van het Nationaal Orkest van België (NOB). Hij is de eerste Amerikaan ooit in die functie. Gisteravond is is hij voorgesteld op een receptie van de Amerikaanse ambassade in ons land.

Hugh Wolff, geboren in Parijs op 21 oktober 1953, is de zoon van een Amerikaanse diplomaat. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Parijs en in Londen. "Wat niet slecht was", repliceerde hij aan Howard Liebman, voorzitter van AmCham Belgium, de Amerikaanse kamer van koophandel in België. Die omschreef Brussel en België, onder meer op vlak van cultuur, als een "geweldige plek", dus geen "hellegat" zoals Donald Trump deed in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november.

De aanstaande dirigent van het NOB was onder meer hoofddirigent van het Symphonie Orchestra van Frankfurt van 1997 tot 2006 en hoofddirigent en muzikaal directeur van het Saint Paul Chamber Orchestra in Minnesota (VS) van 1988 tot 2000.

Hij dirigeerde daarnaast de meeste van de belangrijkste orkesten van de VS (in New York, Chicago, Cleveland, Boston, San Francisco...), Europa (Philharmonia Orchestra in Londen, het Gewandhausorchester van Leipzig, het Orchestre national de France...), Canada, Japan en Australië.

Als permanente chef van het NOB volgt hij de Rus Andrey Boreyko op, die sinds 2012 in functie is.

Meest gelezen