Oekraïners mogen voortaan zonder visum EU-landen bezoeken

Oekraïense burgers kunnen voortaan landen van de Europese Unie bezoeken zonder een visum te moeten voorleggen. De EU heeft donderdag definitief groen licht gegeven voor die door Kiev fel gegeerde 'bezviz'-regel. De bezoeken mogen niet langer da drie maanden duren, en voor enkele EU-leden geldt het visavrije verkeer niet: Groot-Brittannië en Ierland. Ook niet-EU-leden als IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gunnen de Oekraïners geen visumvrije bezoeken. De maatregel wordt definitief van zodra het besluit formeel ondertekend is door de Europese Raad en het Europees Parlement.

Het bezoekrecht geldt voor toerisme, familiebezoek of zaken, maar niet voor werk. De bezoeken mogen niet langer da drie maanden duren, en voor enkele EU-leden geldt het visavrije verkeer niet: Groot-Brittannië en Ierland. Ook niet-EU-leden als IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gunnen de Oekraïners geen visumvrije bezoeken. De maatregel wordt definitief van zodra het besluit formeel ondertekend is door de Europese Raad en het Europees Parlement.

Het Europees Parlement had begin april de maatregel reeds goedgekeurd, wat op gejuich werd onthaald door president Petro Porosjenko. Die kwam in Oekraïne aan de macht na de Majdan-putsch van 2014 en vaart een fervent pro-Europese en anti-Russische koers.

Die houding werd door Brussel beloond met stevige financiële steun: sinds 'Majdan' heeft Kiev 2,8 miljard euro toegestopt gekregen in de vorm van goedkope leningen - het hoogste steunbedrag ooit voor een land buiten de EU. Ondanks die steun blijft de Oekraïense economie kelderen en neemt de macht van de oligarchen er niet af.

Aan het visumvrije privilege heeft Brussel echter ook enkele voorwaarden geknoopt. Zo kan de bezviz-regel onmiddellijk ingetrokken worden in "uitzonderlijke gevallen", in het geval van zware migratiedruk of een teveel aan Oekraïners dat in EU-landen blijft nadat hun toegelaten termijn is verstreken.

Eind maart had de EU reeds een soortgelijke gunst verleend aan inwoners van Georgië. Ook Kosovo en Turkije hopen op visumvrij verkeer naar de EU voor hun onderdanen.

Waarnemers zien in de gunst die Brussel Kiev verleent tevens een stok achter de hand om het regime in Kiev in de pas te laten lopen.

Meest gelezen