Ontslagen FBI-baas Comey neemt afscheid in een brief: "Ik overleef het wel"

De ontslagen FBI-baas James Comey heeft een afscheidsbrief geschreven voor zijn medewerkers. "Ik ga geen tijd verspillen aan de beslissing of aan de manier waarop die is uitgevoerd. Ik hoop dat jullie dat ook niet doen", schrijft hij in de brief die in verschillende Amerikaanse media is verschenen. "Het is gebeurd, ik overleef het wel."
Cliff Owen

Dinsdag is FBI-baas James Comey op staande voet ontslagen door de Amerikaanse president Donald Trump. Officieel is dat gebeurd voor de manier waarop hij het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton heeft gevoerd. Volgens critici zit zijn onderzoek naar de Russische inmenging bij de vorige verkiezingen er echter ook voor iets tussen en zou zijn onderzoek te veel schade kunnen aanrichten in het Trump-kamp.

In een brief neemt hij afscheid van zijn medewerkers. "Ik heb lang geloofd dat een president een FBI-directeur voor eender welke reden, of zelfs voor geen enkele reden, kan ontslaan", schrijft hij onder meer. "Ik ga geen tijd verspillen aan de beslissing of aan de manier waarop die is uitgevoerd. Ik hoop dat jullie dat ook niet doen. Het is gebeurd en ik overleef het wel."

Toch valt het Comey best wel zwaar om afscheid te nemen van de politiedienst. "Het is erg moeilijk om een groep mensen te verlaten die vastberaden zijn om het juiste te doen", schrijft hij. "Met jullie samenwerken was een van de gelukkigste tijden van mijn leven. Bedankt voor dat geschenk."

De integrale brief:

Aan allen:

Ik heb lang geloofd dat een president een FBI-directeur voor eender welke reden, of zelfs voor geen enkele reden, kan ontslaan. Ik ga geen tijd verspillen aan de beslissing of aan de manier waarop die is uitgevoerd. Ik hoop dat jullie dat ook niet doen. Het is gebeurd en ik overleef het wel. Ik zal jullie en onze missie erg hard missen.

Ik heb jullie eerder al gezegd dat in moeilijke tijden het Amerikaanse volk de FBI moet zien als een rots in de branding, een rots van competentie, eerlijkheid en onafhankelijkheid. Het is de aard en de kwaliteit van haar mensen die het voor mij zo moeilijk maken om de FBI te verlaten. Zij maken er die rots voor Amerika van.

Het is erg moeilijk om een groep mensen te verlaten die vastberaden zijn om het juiste te doen. Mijn hoop is dat jullie onze waarden en onze missie zullen blijven beschermen en de grondwet in ere zullen houden.

Als jullie dat doen, zullen ook jullie droevig zijn als jullie moeten vertrekken, en zal het Amerikaanse volk veiliger zijn.

Met jullie samenwerken was een van de gelukkigste tijden van mijn leven. Bedankt voor dat geschenk.

Jim Comey

Meest gelezen