Ook Nederland stoot door naar finale van Songfestival

Nederland heeft zich geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival. In de tweede halve finale van de liedjeswedstrijd wisten de zussen van OG3NE Europa te overtuigen met "Lights and shadows". Ook Bulgarije, Wit-Rusland, Kroatië, Hongarije, Denemarken, Israël, Roemenië, Noorwegen en Oostenrijk (mét Belgische achtergrondzangeres) gaan door.
AFP or licensors

In Kiev heeft vanavond de tweede halve finale van het Songfestival plaatsgevonden. Dat gebeurde net als eergisteren in het International Exhibition Centre. Opnieuw waren Oleksandr Skitsjko, Volodimir Ostaptsjuk en Timur Miroshnitsjenko de presentatoren met dienst.

Normaal moesten 19 landen aantreden, maar zoals bekend was Rusland niet welkom. Servië was dat wel en mocht de spits afbijten. Dit jaar neemt het land voor de tiende keer aan de wedstrijd deel. Bij zijn debuut in 2007 ging het meteen met de winst aan de haal.

Deze keer was het aan Tijana Bogicevic om dat te doen met "In too deep"', een popsong met her en der een obligate Balkanfluit. Haar liedje was al meteen uitgezongen, want Europa stuurde haar naar huis.

(Lees voort onder video)

Huwelijksaanzoek

Oostenrijk stuurde Nathan Trent, een jongeman die “Running on air” bracht. Dat deed hij “hoog in de lucht” omgeven door indrukwekkende projecties van wolken en terwijl hij een zilveren halvemaan beklom. Bij de bekendmaking van de finalisten beleefde hij een Loïc Nottet- slash Laura Tesoro- slash Blanche-moment want zijn land kwam pas als tiende en laatste land uit de enveloppen. Trent werd trouwens geruggensteund door een Belgische achtergrondzangeres Helena De Maertelaere

De derde kandidaat was Macedonië. Dat land vaardigde Julia Samoylova af, een zangeres die vandaag aankondigde dat ze zwanger is. “Flame is burning” heette haar nummer, een weinig inspirerende danceplaat. Een ticket voor de finale leverde het haar niet op. Een troost: in de pauze en voor het oog van miljoenen kijkers vroeg haar vriend haar ten huwelijk (zie video onder).

(Lees voort onder video)

"De "Petra" van Malta"

Malta vaardigde Claudia af, de “Petra” van de eilandstaat. Al jaren probeert ze deel te nemen aan het Songfestival en dit jaar is dat eindelijk gelukt. Ze zong “Breathlessly”, een ballade van dertien in een dozijn met heel veel drama. Veel indruk maakte ze niet want nadien mocht ze haar koffers pakken.

Vorig jaar moest Roemenië het Songfestival nog aan zich laten voorbijgaan wegens onenigheid met de EBU over onbetaalde facturen, dit jaar was het land opnieuw van de partij. Ilinca ft. Alex Florea zongen “Yodel ir!” (zie video onder), een lied – jawel – waarin een flink potje wordt gejodeld en dat ons onwillekeurig deed denken aan de evergreen “Bim bam Beieren” uit “In de gloria” van weleer. Europa lustte er wel pap van en gaf het olijke duo een ticket voor de finale.

(Lees voort onder video)

Close harmony

De drie zussen van OG3NE mochten hierna het podium op voor Nederland. Ze zongen “Lights and shadows”, een nummer dat ze schreven voor hun moeder die kanker heeft en erg ziek is. Hun vocale prestatie in closeharmonystijl was zonder meer een van de beste van de avond. Met lyrics als “don’t give up” en “every battle’s a victory” was hun lied echter bezwaarlijk origineel. Toch volstond het voor een plek in de finale.

Joci Pápai zong “Origo” voor Hongarije, als eerste kandidaat uit de Roma-gemeenschap ooit. Na Portugal in de eerste halve finale was hij nog maar de tweede kandidaat die dit jaar die niet in het Engels zong. Met zijn nummer “Origo” creëerde hij zo een anno 2017 zeldzame exotische sfeer die ook Europa wist te bekoren want hij mag naar de finale.

Wenkbrauwen

Anja mocht vervolgens aantreden voor Denemarken. Zelf is ze evenwel geboren en getogen in Australië. De blondine bracht het lied “Where I am”, een uptempoballade. Dat deed ze inclusief hoge noten en dramatische uithalen, maar bijblijven doet het lied nauwelijks. Gelukkig voor haar mag ze haar nummer zaterdag nog eens zingen.

Voor Ierland was het al 4 jaar geleden dat het land de finale haalde. Brendan Murray moest daar vanavond verandering in brengen met “Dying to try”. Net als Oostenrijk zocht hij het met zijn act in hogere sferen met een soortement luchtballon prominent op het podium. Vielen voorts op: zijn frêle, maar aandoenlijke stem en zijn indrukwekkende wenkbrauwen waar ondervoorzitter Vincent Houssin van de politievakbond VSOA een puntje aan kan zuigen (zie foto onder). Ierland moet echter nog minstens een jaar wachten voor het nog eens in de finale staat.

(Lees voort onder foto)

Pavarotti

Ook San Marino waagde vanavond zijn kans. De dwergstaat stuurde Valentina Monetta en Jimmie Wilson met “Spirit of the night”, een belegen disconummer. Veel stelde de act niet voor, al trok de zanger tegen het einde van het optreden zijn jasje uit om zijn spieren aan Europa te tonen. Dat toonde zich niet onder de indruk en stuurde het tweetal wandelen.

Jacques Houdek uit Kroatië liet zich enkele jaren geleden nog verschillende homofobe uitlatingen ontvallen, maar besloot dit jaar zijn land in het hol van de leeuw te verdedigen. Dat deed hij met “My friend” (zie video onder) waarin hij op schizofrene wijze probeerde te bewijzen dat hij een heel koor aan verschillende stemmen uit zijn stembanden weet te toveren. Het nummer zelf dan? Tja, Pavarotti draait zich om in zijn graf. Om redenen die ons verstand te boven gaan, wil Europa de man in de finale terugzien.

(Lees voort onder video)

Big Bird

Noorwegen liet met JOWST zijn betere elektropopmuziek op Europa los. Na alle fletse ballades was hun nummer “Grab the moment” goed voor de eerste verademing van de avond. Ook Europa zag dat het goed was en reikte een finaleplaats uit.

De Roemeense zangeres Timebelle mocht hierna Zwitserland vertegenwoordigen met het nummer “Apollo” (zie video onder). Zij koos voor een knalgele jurk waarop Big Bird uit “Sesame street” stikjaloers zou zijn. Zoals te verwachten viel met een titel als deze, bulkten de achtergrondprojecties van de verwijzingen naar het oude Griekenland.

Ook van dit nummer waren de lyrics opgebouwd rond “stevige” oneliners als “I’ll never let you go” en “It was not supposed to be easy”. Halve finales van het Songfestival doorspartelen zonder in slaap te vallen, is inderdaad niet gemakkelijk. Voor Timebelle zijn ze zelfs "dodelijk" want ze moet huiswaarts keren.

(Lees voort onder video)

Junior Eurovisiesongfestival

Het schattigste koppeltje van de avond was ongetwijfeld Naviband, het duo van Wit-Rusland. Hun lied heette “Story of my life” (zie video onder), maar was op die woorden na helemaal in het Wit-Russisch gezongen. Met een opzwepende beat die aan Ierse folkmuziek deed denken, hadden ze zaal vanaf de eerste noot op hun hand. Hun finaleplek stond bij voorbaat in de sterren geschreven.

De kandidaat van Bulgarije leek op het eerste gezicht weggelopen van het Junior Eurovisiesongfestival, maar bleek uiteindelijk over een opvallend volwassen stem te beschikken. Kristian Kostov heette hij en hij bracht de ballade “Beautiful mess”, mogelijk een verwijzing naar zijn kapsel. Tijdens de repetities zong hij sommige noten al eens vals, maar vanavond hield hij goed stand. Ook hij mag naar de finale.

(Lees voort onder video)

Romeo & Julia

Letland probeerde het als op twee na laatste land met Fusedmarc en “Rain of revolution”, een op z’n zachtst gezegd eclectisch nummer dat niet voor een gat te vangen was. Ook Europa liet zich niet vangen en stuurde de merkwaardige zangeres weg.

Verona lag vanavond even in Estland. Tenminste: zo heette het nummer van de Baltische staat. Ene Koit Toome en Laura zongen het in duet en verwezen daarbij weinig toonvast – hoe kon het ook anders – naar Romeo, Julia en de straten van de Italiaanse stad waarin ze klaarblijkelijk verloren waren gelopen. Hopelijk vinden ze de weg naar huis terug want zaterdag terugkeren mogen ze niet.

Deze week is de openbare omroep van Israël afgeschaft, maar niet vooraleer IMRI af te vaardigen als Songfestivalkandidaat. IMRI bleek een spierbundel van jewelste die in een zwart marcelleke “I feel alive” zong (een statement dat wij, aangekomen bij het laatste lied van de avond, niet meer konden maken). Zijn looks misten zijn effect niet want hij mag naar de finale.

Wat volgt nog?

Nu de twee halve finales zijn afgewerkt, gaat het in een rechte lijn naar de finale van het Songfestival komende zaterdag. Daaraan nemen 26 landen deel: 10 uit de eerste halve finale, 10 uit de tweede, Oekraïne als winnaar van vorig jaar en de "big five" Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Meest gelezen