Resten van Franco moeten weg uit monument, vindt Spaans parlement

Het Spaanse parlement wil dat de resten van generaal Franco worden weggehaald uit het monument El Valle de los Caidos. Het parlement heeft een voorstel van de socialistische partij goedgekeurd. De regeringspartij Partido Popular van premier Mariano Rajoy onthield zich bij de stemming.

Het voorstel dat vandaag door het parlement is goedgekeurd, is gebaseerd op de "wet van de historische herinnering", die in 2007 werd gestemd. Door die wet worden alle monumenten en straatnamen die verwijzen naar de dictatuur uit het straatbeeld verwijderd. Maar het immense monument voor de gesneuvelden, waar ook Franco begraven ligt, blijft tot vandaag een moeilijke kwestie.

Falangisten, maar ook republikeinen

Het Monumento Nacional de Santa Cruz del Valle de los Caidos -de Vallei van de Gevallenen- werd in 1940 opgericht door Franco zelf om de gesneuvelden van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) te herdenken.

Het is een immense, ruim 250 meter lange in de rotsen gehouwen kerkruimte, bekroond met een torenhoog kruisbeeld bovenop de rots. Bij de bouw van het monument werden dwangarbeiders ingezet, verslagen republikeinen die tijdens de burgeroorlog vochten tegen de falangisten van Franco.

Maar in het monument liggen niet alleen falangisten begraven. Het regime van Franco liet tijdens de jaren 50 willekeurig de resten opgraven van meer dan 30.000 doden van de burgeroorlog, falangisten én republikeinen. Sinds 1975 bevindt ook het graf van "El Caudillo" zelf zich in het monument.

Nazaten van de republikeinen blijven vragen dat hun gesneuvelden niet naast Franco moeten rusten. Voor hen is het monument een belediging voor het moderne democratische Spanje.

Het wetsvoorstel, opgesteld door de socialisten van de PSOE, vraagt om de resten van Franco op te graven en elders te begraven. Het monument zelf zou blijven bestaan, maar moet een nieuwe zin krijgen. Terwijl het nu voor velen symbool staat voor het franquisme en het nationaal-katholicisme, zou het een plek van verzoening moeten worden.

Het voorstel werd goedgekeurd met 198 stemmen tegen één. De leden van de regerende Partido Popular (PP), een directe erfgenaam van het franquisme, onthielden zich. Of de regering-Rajoy het voorstel dus zal volgen, is niet zeker.

Meest gelezen