Rusland vervolgt drie verdachten voor aanslag in Sint-Petersburg

In Rusland zijn drie eerder opgepakte verdachten in staat van beschuldiging gesteld voor de terreuraanslag in de metro van Sint-Petersburg begin april. Daarbij zijn 15 doden gevallen. De geheime dienst heeft vandaag opnieuw een verdachte uit Centraal-Azië gearresteerd in verband met die aanslag.
AFP or licensors

Op drie april ontploften twee bommen in de metro van Sint-Petersburg. Daarbij zijn vijftien doden gevallen, onder wie de vermoedelijke dader van de aanslagen. Het ging om een man uit de Centraal-Aziatische republiek Kirgizië, afkomstig uit de Oezbeekse minderheid in dat land.

Sindsdien zijn al tal van mensen opgepakt die verdacht worden van hand- en spandiensten geleverd te hebben aan de aanslag. Drie van hen zijn nu in staat van beschuldiging gesteld. Ook zij zouden afkomstig zijn uit Centraal-Azië.

Vandaag heeft de Russische geheime dienst overigens nog een verdacht, ook al uit Centraal-Azië, aangehouden. Ook die man wordt ervan verdacht dat hij wapens en explosieven heeft gesmokkeld die gebruikt zouden zijn bij de aanslag in Sint-Petersburg.

Die aanslag is intussen opgeëist door een tot dan toe onbekende groep die zich het "Bataljon van Imam Shamil" noemt. Volgens de Amerikaanse geheime diensten is die groep verbonden met het terreurnetwerk Al Qaeda.

Imam Shamil leidde in de 19e eeuw een opstand van Kaukasische bergvolkeren tegen de Russische kolonisatie. Hij werd tenslotte verslagen en gevangen genomen, maar mocht nadien emigreren naar de voor moslims heilige stad Medina, waar hij overleden is. Bij veel volkeren in de Kaukasus zoals de Avaren in Dagestan of de Tsjetsjenen geniet hij een heldenstatus.

Meest gelezen