Slachtoffer prinsessen Conradhotel: "We waren altijd bang"

"Ik moest gewoon de hele tijd bij de prinses blijven. Tijd bestond niet voor mij." En: "We waren altijd bang". Aan het woord is Hafida (schuilnaam), een van de slachtoffers van de steenrijke prinselijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten, tegen wie vandaag in Brussel een proces gestart is. Ze staan terecht voor mensenhandel, onmenselijke behandeling en illegale tewerkstelling. Aan VRT Nieuws doet Hafida haar verhaal.

Onder de schuilnaam Hafida vertelt een van de slachtoffers over haar tijd bij de prinsessen, waar elk lid van de familie eigen personeel had. “Ik had geen tijd voor mezelf. Tijd bestond niet voor mij. Ik moest gewoon de hele tijd bij haar blijven". Naar eigen zeggen voelde ze zich een slaaf. “Ik moest alles voor haar doen: kleren uittrekken, schoenen uitdoen, …”

Maar het ging verder dan dat: volgens Hafida leefden zij en de overige dienstmeisjes in mensonterende omstandigheden. Ze kwamen altijd op de tweede plaats: “Zij had haar eigen bed en ik sliep op de grond. We moesten bijvoorbeeld ook wachten met eten tot de prinses gedaan had en kregen dan de overschotjes.”

Een voortdurende angst overheerste het personeel: “We waren altijd bang. We wisten nooit wat er ging gebeuren als ze boos werden.

Hafida benadrukt dat er een groot verschil was tussen werken in Abu Dhabi en werken in België: “In Abu Dhabi waren we vrij, konden we naar buiten en was er niet de hele tijd een bewaker. Hier in België moesten we in ons hotel blijven en er waren bewakers om ons in het oog te houden. Er was geen ruimte om iets anders te doen.”

Ze moest voortdurend ter beschikking staan van de prinselijke familie, 24 uur op 24, 7 dagen op 7, hadden geen contact met familie en mochten zelfs niet praten met elkaar. Normaal vond ze de situatie niet. “Maar we hadden geen keuze.”

Bekijk vanavond in "Terzake" de hele reportage met de getuigenis van Hafida op Canvas om 20 uur. Hieronder kunt u alvast een fragment bekijken.

Meest gelezen