Sociaaldemocraten in Duitsland zakken verder weg

In Duitsland lijkt de conservatieve bondskanselier Angela Merkel (CDU) zich steeds meer te herpakken in de peilingen. Volgens de tv-zender ARD geeft 49% van de Duitsers de voorkeur aan haar als kanselier tegenover slechts 36% voor haar sociaaldemocratische uitdager Martin Schulz, de vroegere voorzitter van het Europees Parlement.

Het kan verkeren en dat is ook geval bij onze oosterburen. Drie maanden geleden leek Merkel weinig kans te maken op een vierde ambtstermijn. Aan de rechterzijde werden haar stemmen weggezogen door de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die haar vluchtelingenbeleid onder vuur nam.

Tegelijk had de sociaaldemocratische regeringspartij SPD met 100% van de stemmen de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz uitgeroepen tot kandidaat-kanselier. Meteen beende de SPD de CDU/CSU van Merkel bij in de peilingen en leek een machtswissel mogelijk bij de verkiezingen van 24 september.

Dat "Schulz-effect" lijkt nu volledig weg te zijn. Eerst won de CDU van Merkel verrassend de deelstaatverkiezingen in Saarland en vorige zondag deed ze dat nog eens over in Sleeswijk-Holstein. Dat was een mentale opdoffer voor Schulz en zijn SPD.

Meer nog: volgende zondag zijn er verkiezingen in de grote deelstaat Noordrijn-Westfalen en Schulz kan het zich niet veroorloven om daar ook de boot in te gaan.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hattrick in Noordrijn-Westfalen?

Volgens de peilingen zou de rood-groene coalitie van minister-president Hannelore Kraft in Noordrijn-Westfalen haar meerderheid verliezen. Haar SPD zou een verlies van 6,6% lijden en de groenen nog eens 4%. De CDU van Merkel zou 4,7% winnen.

Kraft zou zo enkel nog de keuze hebben om haar coalitie uit te breiden met de extreemlinkse Linke, de opvolgers van de vroegere Oost-Duitse communisten, iets wat veel centrumkiezers niet kan bekoren. Of ze moet een coalitie vormen met de CDU van Merkel, wat ook gezichtsverlies is.

De klap zou dubbel zo hard zijn omdat Hannelore Kraft beschouwd wordt als de rijzende ster van de SPD. Dat kan zondag al een klap krijgen.

In heel Duitsland zou de CDU/CSU van Merkel nu kunnen rekenen op 37% van de stemmen tegenover 27% voor de SPD. De AfD lijkt wat af te kalven na intern geruzie, de liberale FDP wint dan weer wat bij.

Hoe dan ook zijn de Duitsers Merkel een beetje beu, maar anderzijds doet de economie het nog altijd goed, lijkt het vluchtelingenprobleem wat meer onder controle en keert het vertrouwen in "Mutti" terug. Een vierde ambstermijn lijken ze haar dan nog wel te gunnen.

Meest gelezen