Theresa May geeft uitzonderlijk BBC-interview met man Philip

De Britse premier Theresa May heeft aan de BBC een uitzonderlijk dubbelinterview gegeven, samen met haar echtgenoot Philip. Naar eigen zeggen wilde May haar landgenoten in de aanloop naar de verkiezingen een beter idee geven van "voor wie ze stemmen".
Supplied by WENN

Het live-interview op de BBC One Show eergisteren duurde bijna een halfuur. Volgens de Britse openbare omroep kreeg May de vragen niet op voorhand, zodat ze niet kon terugvallen op voorbereide standaardantwoorden en ze zich "van haar meest spontane kant kon laten zien". Het was de eerste keer dat de Britse premier een dubbelinterview gaf samen met haar echtgenoot, die volgens May "veel beter is in smalltalk dan ik".

Liefde op het eerste gezicht

Het gesprek was niet echt politiek getint. Zo vertelden de Mays dat ze elkaar leerden kennen op een discofeestje aan de universiteit van Oxford, waar ze aan elkaar werden voorgesteld door niemand minder dan hun gemeenschappelijke vriend Benazir Bhutto, de latere premier van Pakistan.

Philips eerste indruk van zijn latere vrouw was naar eigen zeggen dat hij te maken had met "een prachtig meisje". "En dat is ze nog steeds", voegde hij daar schalks aan toe. Op de vraag of Cupido meteen raak schoot, antwoordde Philip bevestigend. En ook Theresa May knikte daarbij instemmend.

Het geheim van hun huwelijk schuilt volgens Philip in het eenvoudige principe van "geven en nemen". "Let wel: ik doe mijn deel van het huishouden. Zo zet ik het vuilnis buiten, en mag ik zelf kiezen wanneer."

"Fake news" over "fake baby"

Verder in het gesprek trokken de BBC-interviewers nog meer de privékaart. Zo kwamen de hardnekkige roddels over een vermeende zwangerschap van May jaren geleden aan bod. Het koppel May is echter kinderloos, en May's schoonmoeder vreesde al dat het duo eventuele plannen voor gezinsuitbreiding voor haar verzweeg. Het echtpaar vertelde ook openlijk over hun ontgoocheling destijds, toen bleek dat hun kinderwens niet vervuld kon worden.

"Mijn moeder was bijzonder ontgoocheld toen ze hoorde dat er niets van aan was", aldus Philip. "Bron van het kwaad was een krantenartikel waarin werd beweerd dat ik mogelijk geen parlementslid kon worden voor de conservatieven omwille van mijn nieuwe baby. Mijn onbestaand kind dus", zegt May daarover. "Ik was het voorval eigenlijk vergeten, tot mijn schoonmoeder mij daarover belde toen."

"Premierschap was haar ambitie"

Volgens de echtgenoot van May is het geen toeval dat zijn vrouw intussen premier van Groot-Brittannië is geworden. "Theresa koesterde die ambitie al langer. Ze heeft daar tegen mij het eerst over gesproken toen ze in het kabinet kwam, in juni 1999."

Mays drukke werkschema is voor haar echtgenoot overigens geen probleem. Hij noemt zijn huwelijk met de premier "een privilege zonder nadelen". "Als ik het soort man was, die verwacht dat zijn thee stipt om zes uur op tafel komt, dan zou ik van een kale kermis thuiskomen. Ik probeer Theresa te steunen, waar ik kan."

Tenslotte werd May in de week van het Eurovisiesongfestival schalks gevraagd of Groot-Brittannië de brexit doortrekt naar het lidmaatschap van Eurovision. "Dat denk ik niet, al weet ik niet of we in de huidige omstandigheden op veel stemmen kunnen rekenen zaterdag."

Meest gelezen