Turkije wil Wikipedia deblokkeren als encyclopedie "valse informatie" verwijdert

Als Wikipedia "valse informatie" over Turkije verwijdert, is het land bereid de online-encyclopedie te deblokkeren. Dat heeft de Turkse minister van Transport op de Turkse tv gezegd. Wikipedia moet ook een kantoor in Turkije openen en belastingen in het land betalen.

Sinds 29 april moeten de inwoners van Turkije het zonder Wikipedia stellen. Die dag heeft de overheid de online-encyclopedie geblokkeerd zonder enige uitleg te verschaffen. De mediawaakhond zwaaide enkel met een omstreden wet die toelaat websites te blokkeren als die een gevaar voor de nationale veiligheid vormen.

Op de Turkse zender NTV geeft minister van Transport Ahmet Arslan vandaag meer tekst en uitleg. Volgens hem heeft de Turkse regering Wikipedia uitdrukkelijk gewaarschuwd dat de inhoud van de encyclopedie de indruk wekt dat Turkije terroristische organisaties steunt.

"Turkije kan niet worden voorgesteld als een supporter van een terreurorganisatie", citeert de Turke krant Hurriyet hem. "Als de website die valse informatie verwijdert, dan zullen we de publicatie toestaan."

Arslan wil voorts dat Wikipedia een kantoor in Turkije opent en belastingen in het land betaalt.

Meest gelezen