Uniek: bewegende beelden van Maria Callas in "Madame Butterfly" opgedoken

Een Franse producer heeft bewegende beelden ontdekt van Maria Callas in vol ornaat tijdens een repetitie van "Madame Butterfly" in 1955. Dat meldt Le Figaro. Opnames van de operadiva op het podium zijn bijzonder zeldzaam wat deze beelden zonder meer uniek maakt.

Maria Callas is dan wel een van de beroemdste sopranen van de 20e eeuw, beelden van haar terwijl ze aan het werk is in operavoorstellingen zijn zeldzaam. Haar hoogdagen beleefde ze immers in de jaren 40 en 50 toen filmen in een opera nog niet evident was. Veel meer dan de opnames van het gala in de opera van Parijs in 1958 en van een opvoering van "Tosca" in Londen in 1964 is daarom niet bekend.

Na lang zoeken heeft de Franse producer Tom Volf nu nieuwe en ongeziene beelden van Callas op scène gevonden. Het gaat om opnames van de zangeres in "Norma", "Médée" en ook "Madame Butterfly", de opera van Giacomo Puccini. Le Figaro pakt vandaag uit met die laatste beelden.

De korte clip is in 1955 in New York gemaakt en toont Callas in vol ornaat als geisha op het podium tijdens repetities. Het is een van haar vrienden die de beelden destijds heeft gedraaid op 8mm-film. Het geluid is later toegevoegd.

In de herfst van haar carrière is Callas wel vaker gefilmd. Het ging dan niet om opnames van eigenlijke operavoorstellingen, maar wel van recitals zoals tijdens haar afscheidstournee begin jaren 70.

Meest gelezen