Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Verhofstadt over brexit: "Toehappen op juiste moment"

"Burgers komen op de eerste plaats. Het Europees Parlement moet klaar zijn om in te springen als de brexitonderhandelingen dreigen vast te lopen”. Dat zei Guy Verhofstadt vandaag in de eerste van een reeks publieke hoorzittingen in het Europees Parlement. De rechten van de meer dan drie miljoen EU-burgers die vandaag in het Verenigd Koninkrijk wonen, waren het centrale thema.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Verhofstadt, brexitonderhandelaar in naam van het Europees Parlement, is de timing van de parlementaire input cruciaal. “We moeten onze positie voorbereiden in een duidelijke en gedetailleerde resolutie. Zo staan we klaar om vanaf 8 juni, de dag waarop de Britten naar de stembus trekken, de uittredingsonderhandelingen mee in goede banen te leiden.”

Onzekerheid wegnemen

Verhofstadt benadrukte ook dat de resultaten van de eerste onderhandelingsfase zo snel als mogelijk bekend moeten worden gemaakt. Pas daarna kunnen de toekomstige relaties van de EU met het Verenigd Koninkrijk besproken worden.

“Ik heb al bijna 7.000 mails en brieven ontvangen over zeer individuele situaties en gegronde bezorgdheden. Het is dan ook onze absolute prioriteit om de onzekerheid weg te nemen bij de burgers die rechtstreeks door de brexit getroffen worden”, zegt hij.

Als het van de Europese instellingen afhangt, zal elke EU-burger in het Verenigd Koninkrijk levenslang van zijn of haar huidige rechten en privileges kunnen blijven genieten. “Maar tegelijk pleiten wij voor de omgekeerde beweging”, voegt Verhofstadt eraan toe. “De bijna anderhalf miljoen Britten die elders in de EU wonen en werken, moeten eveneens die bescherming krijgen". Een derde groep zijn volgens de liberale fractieleider de Britten in het Verenigd Koninkrijk zelf, met wie hij ook na de brexit "een goede verstandhouding" wil.

In de hoorzitting kwamen ook de voorzitters van een aantal parlementaire commissies en werkgroepen aan het woord. “Dit jaar alleen al ontvingen we 137 petities over de brexit”, zegt Europarlementslid Cecilia Wikström. “De mensen liggen er wakker van. De brexit mag in geen geval families uit elkaar halen, dat zou onaanvaardbaar zijn. Dit is een kwestie van waardigheid en moet dus alle partijpolitieke strategieën overschrijden."

Drie miljoen

Ook Anne-Laure Donskoy nam het woord, vertegenwoordiger van de "3 million group", een vzw die zich inzet voor de garantie van de burgerrechten van zowel Britse als EU-burgers na de brexit.

“Wij gaan niet akkoord met het principe van Michel Barnier, brexitonderhandelaar in naam van de Europese Commissie. Volgens hem is niets afgesproken tot alles is afgesproken”, zegt Donskoy. “Voor ‘3million group’ zijn burgerrechten prioritair. Wij willen die dan ook garanderen door middel van een afzonderlijk akkoord tussen het VK en de overige 27 lidstaten. Dit akkoord moet losstaan van de onderhandelingen over de andere brexit-kwesties."

Donskoy roept op tot samenwerking. “Wij vragen de EU om samen te werken met de Britse regering om de burgerrechten veilig te stellen. Ook vragen wij aan de 27 nationale lidstaten om nauw samen te werken om de burgers te beschermen”, klinkt het. Daarnaast vraagt Donskoy ook nog om naar de burgers te luisteren. “Britse en Europese burgers kunnen zelf belangrijke actoren zijn in het onderhandelingsproces”, klinkt het.

Meest gelezen