Verkeerslicht langer groen voor ouderen dankzij nieuwe app

De Nederlandse gemeente Tilburg test een voetgangersapp die verkeerslichten langer op groen zet. De verkeerslichten op de kruising 'zien' dankzij de verkeersapp de voetgangers en geven ze meer tijd om de weg over te steken. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.

In Rotterdam heb je stoplichten met warmte-sensoren, in Utrecht staat een paal die meet hoe hard je moet rijden om het groene licht nog te kunnen halen en ook de Nederlandse gemeente Tilburg heeft nu 'slimme' stoplichten.

De gemeente is namelijk een proef begonnen waarbij ouderen en mensen die slecht ter been zijn, een app kunnen gebruiken om veilig over te steken", dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Er komen bij de gemeente regelmatig klachten binnen over stoplichten die voor veel mensen te kort op groen staan. Met de nieuwe 'slimme' app moet daar verandering in komen.

Via de app krijgt het verkeerslicht door dat er iemand in de buurt is en hoe lang die persoon erover doet om over te steken. De app bepaalt dan hoe lang het verkeerslicht op groen blijft staan.

Rateltikkers

Het verkeerslicht krijgt ook een signaal van de app als er blinden of slechtzienden willen oversteken. Door alleen dan de ratelklikkers van de stoplichten in te schakelen, scheelt dat in de geluidsoverlast die de ratelklikkers veroorzaken.

De proef van de gemeente Tilburg duurt drie maanden. De app werkt wel alleen op smartphones met het besturingssysteem Android.

Meest gelezen