Vijfde ronde in bitse kiesstrijd UGent: "Wat is de bedoeling, aansturen op blokkering?"

Ruim 9.700 personeelsleden en bijna 37.500 studenten doen vanmorgen een vijfde poging om een nieuwe rector te verkiezen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Leuven, moet het duo kandidaat-rectoren aan de UGent twee derde van de stemmen achter zich krijgen. Een scherp opiniestuk gooit opnieuw olie op het vuur tussen de twee kandidatenduo's.

Mieke Van Herreweghe, die met Rik Van de Walle het duo vormt dat voor ligt, steekt op Facebook niet weg dat het "wel wat wringt dat men in Leuven kan winnen met 48 stemmen meer, terwijl wij in Gent in de vierde stemronde 3.071 stemmen meer hadden, maar dat nog niet voldoende blijkt te zijn." De procedure aan de KU Leuven is anders dan die aan de Gentse universiteit. In Leuven is de helft van de stemmen voldoende, aan de UGent moeten kandidaten twee derde van de stemmen halen. "Het lijkt me dat de beide systemen aan evaluatie toe zullen zijn na de verkiezingen."

(lees verder onder het Facebookbericht)

In een opiniestuk in studentenblad Schamper roept Rik Van de Walle zijn tegenkandidaten Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger op om zich terug te trekken. "Wat is de bedoeling? Aansturen op blokkering en kost wat kost verhinderen dat het duo dat reeds viermaal op rij 58 tot 60% van de stemmen kreeg, een tweederdemeerderheid bereikt", vraagt hij zich af. "Het verkiezingsreglement laat immers expliciet toe dat kandidaten zich terugtrekken na iedere stemronde."

Van de Walle hekelt bovendien dat Van Huylenbroeck en De Saeger volgens hem tot nog toe niet zijn ingegaan op zijn vraag om rond de tafel te zitten en tot een uitweg te komen. "We hebben hen de hand gereikt en een reeks voorstellen gedaan. Na de bekendmaking van de stemresultaten (red. van de vierde ronde), hebben we hen persoonlijk laten weten dat we beschikbaar waren voor een gesprek. Ze zijn daar evenwel niet op ingegaan."

(lees verder onder de tweet)

Het opiniestuk is alvast bij Van Huylenbroeck in het verkeerde keelgat geschoten. Hij ontkent dat ze niet op de vraag zijn ingegaan voor een overleg. "We zijn er wel op ingegaan en dit onder een vertrouwelijkheidsclausule", schrijft hij onder meer in een reactie onder het opiniestuk. "We willen wel samenwerken maar dan wel op basis van voorstellen die verder gaan dan enkel een verdeling van posities en die voldoende garanties bevatten voor de bekommernissen van alle kiezers en een mooi toekomstproject uittekenen voor onze UGent", klinkt het scherp.

Als geen van de duo's twee derde van de stemmen achter zich krijgt, beraadt de kiescommissie zich over de te volgen procedure.

Resultaten van de eerste vier rondes:

Eerste ronde:

  • Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe: 57,76 procent
  • Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger: 36,20 procent


Tweede ronde:

  • Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe: 59,62 procent
  • Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger: 35,94 procent


Derde ronde:

  • Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe: 58,18 procent
  • Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger: 35,95 procent


Vierde ronde:

  • Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe: 58,69 procent
  • Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger: 34,11 procent

Meest gelezen