Vluchten vanop Zaventem tijdelijk stilgelegd door onweer

Door het hevige onweer in het centrum van het land heeft Brussels Airport een tijdlang zijn vertrekkende vluchten opgeschort. Dat laat de luchthaven weten via sociale media. Dit is de standaardveiligheidsmaatregel bij extreme weersomstandigheden. Na iets minder dan een uur werd het vliegverkeer hervat.

Volgens de standaardprocedure schorst Brussels Airport zijn vluchten tijdelijk bij extreme weersomstandigheden. Als de bliksem binnen de straal van 5 kilometer van de start- en landingsbanen kan inslaan, dan wordt het vliegverkeer stilgelegd. In dit geval werden enkel de vertrekkende vluchten een tijdlang opgeschort. Voor de aankomende vluchten op Zaventem was er geen probleem. Vliegtuigen konden ook tijdens de hevige onweersbui landen.

Via Twitter liet de nationale luchthaven weten dat het zijn personeel tijdelijk van het tarmac hield, voor hun eigen veiligheid. De kans op blikseminslagen zou een tijdlang bijzonder groot geweest zijn, zo bewijst ook een foto van een bliksemflits vanuit het luchthavengebouw.

Na een korte onderbreking werd het werk op het tarmac weer hervat. In totaal zijn er gedurende iets minder dan een uur geen vliegtuigen opgestegen vanop Zaventem. Dat intermezzo veroorzaakte echter vertragingen die nog een paar uur kunnen duren.

"Achterstand snel wegwerken"

"We hebben de bewegingen op het tarmac gedurende een klein uur volledig stilgelegd. Vliegtuigen konden toen niet ingeladen of gelost worden, en passagiers mochten voor hun eigen veiligheid ook niet instappen", zegt Anke Fransen van Brussels Airport. "De veiligheid van ons personeel is natuurlijk prioritair. Door de korte onderbreking van onze werkzaamheden op het tarmac hebben we in ons vertrekschema wat vertraging opgelopen. Natuurlijk doen onze mensen hun uiterste best om dit zo snel mogelijk weg te werken."

Meest gelezen