"Loft"-wijnkelder onder de hamer: geschat op 600.000 euro

In Antwerpen wordt vandaag een bijzondere wijncollectie geveild. Het gaat om 2.000 flessen uit een middeleeuwse wijnkelder, die verborgen lag onder het bekende Antwerpse gebouw waar de film "Loft" van regisseur Eric Van Looy werd opgenomen. De weduwe van de eigenaar laat ze nu veilen.
archieffoto

Het Antwerpse veilinghuis Sylvies brengt vandaag een unieke topcollectie wijnen onder de hamer. Het gaat om 2.000 flessen uit een middeleeuwse wijnkelder, gelegen onder het bekende Antwerpse gebouw van de film "Loft". De totaalwaarde van de wijnkelder wordt geschat op ongeveer 600.000 euro.

"Eigenlijk is dat geen groot bedrag. Een standaard wijnfles van Château Cheval Blanc werd ooit geveild voor 228.000 euro", verduidelijkt wijnkenner Alain Bloeykens in "De ochtend" op Radio 1. "Er zijn dus heel wat bijzondere wijnflessen te vinden, maar ze zijn moeilijk op te sporen. Talloze wijnliefhebbers investeren in een fles, maar willen er dan liever niet mee pronken."

Wijnfles als verzamelstuk

De veiling van zo'n wijnkelder is dus een opmerkelijk fenomeen. Al worden de absolute topwijnen naderhand bijna nooit opgedronken. "Dat is bijzonder jammer", zegt Bloeykens. "Wijn als investering is opnieuw erg in trek, want het wordt beschouwd als een soort van alternatieve belegging. Liefhebbers kopen het voor het exclusieve karakter en zien de wijn eerder als een verzamelstuk. Zo zijn er in China fervente fans die hun fles in de woonkamer laten pronken op de kast, onder een schilderij van Picasso. Soms worden wijnflessen ook aangekocht met de bedoeling ze in de toekomst door te verkopen tegen een hogere prijs."

Meest gelezen