"Meisjes" van Raymond van het Groenewoud bestaat 40 jaar: "Hij zocht een hit en vond die ook"

"Meisjes" van Raymond van het Groenewoud bestaat dit jaar precies 40 jaar. Het nummer betekende de grote doorbraak voor de zanger, die de jaren voordien behoorlijk zwarte sneeuw zag. "Het heeft weken of zelfs maanden geduurd eer het nummer klaar was."

Raymond van het Groenewoud startte zijn carrière in de kleinkunst, maar gooide vrij snel het stuur om richting rock. "Ik werd fan van muziek van The Beatles en Chuck Berry", zegt hij in "Culture club" op Canvas. "Ik wilde in mijn eigen taal zingen, maar wilde dat het toch ook een paar golflengtes gemeen had met die muziek. Er was nog niet zoiets bij ons en dus had ik de heilige opdracht om dat te maken. Het duurde weken of zelfs maanden eer er iets op papier kwam."

Het eerste wat hij had, was de sound. Maar de tekst bleef wat langer weg. "Het geneerde me eigenlijk niet dat het niet meteen klaar was. Er was toch niet echt iemand die erop zat te wachten. Op een nacht raakte ik niet in slaap. Ik liep lastig omdat ik de juiste woorden niet vond. Plots was het er", zegt hij. Het onderwerp was bovendien niet toevallig gekozen, zo verklapt hij. "Als je geen brood op de plank hebt, begin je wel wat commercieel te denken en dan zoek je naar iets waar mensen interesse in hebben."

"Hij zocht een hit en hij heeft die ook gevonden", vult vriend Marc Didden aan. Hij heeft ook complimenten over de manier waarop Van het Groenewoud op het podium staat. "Ik herinner mij een optreden op Pinkpop in Nederland, waar eigenlijk niemand hem op dat moment kende. De eerste zes minuten was er wat gemor bij het publiek omdat ze niet begrepen wat hij daar kwam doen. Daarna waren ze helemaal mee. Dat kunnen er niet veel."

Niet al te breed

Waar Van het Groenewoud nu een gevierd artiest is, had hij het in de periode voor zijn hit niet al te breed. "Mijn toenmalige schoonouders hadden het zelf niet breed, maar ze hadden wel altijd een bordje met eten over. Om den duur stond ik daar elke dag. En ook thuis kon ik het wel redden door een brood te kopen dat dan drie dagen moest meegaan."

"Raymond is iemand die altijd is blijven doorgaan", besluit Didden. "Op zijn nieuwste plaat staat het geweldige nummer "Vallen en opstaan". Dat moet een les zijn voor ons allemaal. Raymond heeft een unieke plaats in de muziekwereld. Hij stond er en staat er nog steeds. En hij doet het goed ook."

BEKIJK: "Meisjes" aan de piano

In het programma speelde Van het Groenewoud ook een intieme versie van zijn hit aan de piano.