"Nog minstens tot in juli schaarste aan isolatiematerialen"

Volgens schuimrubberproducent Recticel zal het tekort aan isolatiemateriaal voor de zomer niet meer opgelost geraken. Recticel kan door een tekort aan grondstoffen tijdelijk geen isolatieproducten produceren. De bouwsector deed gisteren al zijn beklag over het gebrek aan materiaal, en de vertraging die verschillende bouwprojecten hierdoor oplopen.

Recticel meldde vorige maand al dat er " uitdagende en ongekende grondstofprijsstijgingen" binnen de polyurethaanindustrie zaten aan te komen, als gevolg van een krapper aanbod van isocyanaten, grondstoffen voor isolatiemateriaal. Nu zegt het Belgische bedrijf dat de situatie nog is verslechterd, met name door problemen bij twee leveranciers: Covestro en Hunstman.

De grondstof MDI (methyleen difenyl diisocyanaat) is hierdoor onvoldoende beschikbaar, luidt het. "Dit tekort beïnvloedt de activiteiten van Recticel Isolatie, met als gevolg een vermindering van het productievolume met ongeveer 15 procent. Deze situatie zal naar verwachting niet voor juli 2017 verbeteren", zegt het bedrijf.

De divisie Isolatie was vorig jaar goed voor 16,4 procent van de groepsomzet van Recticel. De grondstofsituatie zal de recurrente ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van de groep in de eerste jaarhelft onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar houden, maar Recticel herbevestigt wel de eerder dit jaar gepubliceerde vooruitzichten voor het volledige boekjaar.

Tweede tegenslag

Het is niet de eerste tegenslag voor de schuimrubberfabrikant dit jaar. In januari woedde een zware brand in een Recticel-fabriek voor auto-interieurs in Tsjechië, die het bedrijf naar schatting 4 miljoen euro zal kosten. Recticel moest overmacht inroepen tegenover klanten zoals Peugeot Citroën, Renault, Daimler, BMW en Volkswagen. Eind april was de situatie nog niet genormaliseerd, maar leverde Recticel wel alweer "aanzienlijke volumes".

Meest gelezen