"Zijn we dan vergeten dat Moederdag als feministische dag is begonnen?"

De kinderen in het Franstalige schooltje Singelijn hebben deze week geen knutselwerkje gemaakt voor hun mama's. De schooldirecteur daar heeft beslist om Moederdag niet meer te vieren. Een van de redenen: er zijn steeds meer "complexe" gezinsvormen. Maar "Moederdag is eigenlijk een feministische dag", zegt Emmie Segers, stafmedewerker van vzw LECA, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Vanwaar komt het Moederdagfeest dan? Emmie Segers legt uit: "Het begon allemaal met een Amerikaanse moeder uit West-Virginia: Anna Maria Reeves Jarvis. Zij zette zich in de tweede helft van de 19e eeuw in voor betere werk- en leefomstandigheden voor vrouwen. Anna Jarvis streed voor vrouwenrechten en zette in haar strijd allerlei initiatieven op."

"Ze stierf op de tweede zondag van mei in 1905. Deze sterfdatum werd aangegrepen door haar dochter om een herdenkingsmis te organiseren voor alle moeders, dood en levend. Het lokaal initiatief sloeg aan en groeide algauw uit tot een groter evenement in de Verenigde Staten."

Dat evenement waaide over naar België. "De viering zoals we die zondag hebben, is voor het eerst aan het eind van de jaren 20 in België opgedoken. Het startte met lokale initiatieven, tot een aantal bonden mee op de kar sprongen. De Belgische bloemistenbond en bakkersverenigingen zagen opportuniteiten in het feest en dat droeg bij tot een wijde verspreiding", verduidelijkt Emmie Segers. Sindsdien vieren we in België Moederdag elk jaar op de tweede zondag van mei.

Antwerpenaren vieren Moederdag op 15 augustus

De Antwerpenaren zijn een uitzondering, want ze zetten al meer dan 100 jaar hun moeders in de bloemetjes op 15 augustus. In 1913 besliste Frans Van Kuyck, een liberale Antwerpse schepen, om Moederdag uit te roepen op de feestdag van Maria, of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Die inslag was wel religieus, want Van Kuyck was toen nog niet op de hoogte van de Amerikaanse Moederdag.

De oorsprong van Moederdag blijft in het grootste deel van België dus feministisch. "Het is begonnen in kerken, omdat het in die tijd het makkelijkst was om vrouwen daar samen te brengen. Die informatiestructuur werkte toen het best en de kerk heeft een versterkend effect gehad."

En Vaderdag? Dat is gewoon enkele jaren later ingevoerd. Zonder zou oneerlijk zijn geweest, en voor de handelaars kwam er meteen een extra dag bij.

Meest gelezen