Benoeming Lighthizer tot Amerikaanse handelsvertegenwoordiger goedgekeurd

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Robert Lighthizer tot Amerikaanse vertegenwoordiger voor Handel goedgekeurd. In zijn nieuwe functie zal Lighthizer (69) commerciële onderhandelingen voeren in naam van de VS en in nauwe samenwerking met de minister van Handel en Trumps adviseur.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het Huis van Afgevaardigden bevestigde de keuze van president Trump met 82 stemmen voor, onder hen 45 Republikeinen, 36 Democraten en 1 onafhankelijke. Veertien afgevaardigden stemden tegen. De Senaat heeft nu bijna alle benoemingen goedgekeurd die Trump voorstelde voor belangrijke functies.

De 69-jarige Lighthizer zal commerciële onderhandelingen in naam van de VS voeren. Dat wordt allicht geen eenvoudige taak, aangezien Trump heeft aangekondigd dat hij het NAFTA-verdrag met Canada en Mexico wil heronderhandelen of zelfs opzeggen. Lighthizer was al adjunct-handelsvertegenwoordiger onder president Reagan in de jaren tachtig. Hij is een tegenstander van onbeperkte vrijhandelsverdragen, en toonde zich ook al kritisch voor de Chinese handelspraktijken.

In zijn nieuwe functie zal hij samenwerken met minister van Handel Wilbur Ross en Peter Navarro, Trumps raadgever voor handel. Hij volgt Michael Froman op, die onder voormalig president Obama de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger was.

Meest gelezen