Crevits na afschaffing Moederdag in Brusselse school: "Laat ons vaders en moeders koesteren"

"Laat ons moeders en vaders koesteren, meer dan ooit." Zo reageert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op de beslissing van een Brusselse school om Moeder- en Vaderdag niet meer te vieren. De school doet dat naar eigen zeggen omdat er steeds meer "complexe" gezinsvormen bestaan.

De directie van het Franstalige schooltje Singelijn in Sint-Lambrechts-Woluwe stuurde onlangs een mail naar de ouders met het bericht dat de kinderen geen knutselwerkje zullen maken voor Moederdag. Ook voor Vaderdag zal er niets gemaakt worden.

De directeur van de school speelt naar eigen zeggen al enige tijd met het idee om Moeder- en Vaderdag niet meer speciaal te vieren. In de mail aan de ouders haalde hij "multiculturalisme" aan als reden voor de beslissing. "Ik had het niet over godsdienst, maar over de complexiteit van de gezinnen", verduidelijkt directeur Dominique Paquot nu. Hij geeft toe dat hij de emotionele impact van de beslissing heeft onderschat.

"We zien meer en meer "andere" families dan vroeger: eenoudergezinnen, homoseksuele koppels, kinderen die een mama of papa kwijt zijn...En we hebben een aantal jaren geleden gemerkt dat sommige kinderen hier erg veel problemen mee krijgen."

De directeur benadrukt dat hij nog altijd achter het feest van Moeder- en Vaderdag staat. Enkel aan de cadeautjes wil de school niet meer meedoen.

"Ongelukkig signaal"

Verschillende politici zijn niet gelukkig met de beslissing van de Brusselse school. Onder anderen Vlaams minister van Onderwijs Crevits is niet te spreken over die beslissing. "Moeders & vaders. Laat ze ons koesteren, meer dan ooit. En ja, ook hun dag", zegt ze op Twitter. Haar collega-minister Bart Tommelein (Open VLD) spreekt van een ongelukkig signaal.

(lees verder onder tweets)

Demir trekt harde kritiek in

Federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde in eerste instantie ook erg afwijzend. "Hebben we integratie dan echt helemaal opgegeven? Dit is geen uiting van respect. Wel van lafheid", schreef ze in een tweet.

Via Facebook nuanceerde ze die uitspraak later. Ze geeft toe dat ze te snel gereageerd heeft, wat ze wijt aan de wat vreemde communicatie van de school. "Maar ik wil best geloven in de intenties van de schooldirecteur. Daarom verwijderde ik de tweet. Ik ben er van overtuigd dat er creatievere oplossingen zijn dan het afschaffen van Moederdag."

Niettemin houdt Demir vol dat er reden is tot bezorgdheid. Volgens de staatssecretaris worden we steeds harder in de richting geduwd van het vervangen van kerstfeesten door winterfeesten en het schrappen van Zwarte Piet. "Nederlandstalige Facebookpagina's die openlijk grossieren in angst en van leer trekken tegen onze feestdagen, trekken tienduizenden bezoekers. Hun doel is duidelijk: samenleven doen mislukken. Tenzij op hun voorwaarden", besluit ze. "Ik stel voor om het hen niet makkelijker te maken. Ik ben er ook van overtuigd dat de meeste moslims hier geen vragende partij voor zijn."

Vlaams Gemeenschapsonderwijs: "Diversiteit is net opportuniteit"

De diversiteit waar de betrokken school over struikelt, is net een opportuniteit, vinden ze bij het Vlaams Gemeenschapsonderwijs. Moederdag of Vaderdag kan een ideaal moment zijn om in te spelen op diversiteit binnen gezinnen en binnen culturen, klinkt het. "We laten kinderen dus nog cadeautjes maken en benutten dat er diversiteit is", aldus topvrouw Raymonda Verdyck. 

De katholieke onderwijskoepel heeft geen weet van scholen in Vlaanderen die Moederdag-cadeautjes willen afschaffen.