Demir leidt Melania Trump en co rond tijdens NAVO-top in Brussel: "Heb hoge hakken gekocht"

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) wacht een spannende taak binnen twee weken tijdens de NAVO-top in Brussel. Ze zal er de partners van de buitenlandse staatshoofden en ministers rondleiden tijdens een bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. "Ik heb hoge hakken gekocht om Melania Trump te kunnen bijbenen", aldus Demir.

Bij een internationale top is er vaak ook een cultureel luik. Dat is tijdens de NAVO-top binnen twee weken in Brussel niet anders. De partners en echtgenoten van de ministers en presidenten zullen op 25 mei de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in onze hoofdstad bezoeken. Zuhal Demir is als staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid bevoegd voor de federale museau. Zij kreeg onlangs de vraag om de internationale gasten te verwelkomen en rond te leiden.

"Het is toch wel even spannend", zegt Demir. "Het zijn mensen die je altijd op televisie ziet. Ik kom uit Limburg en wij Limburgers zijn heel down to earth. Het zal toch een beetje kijken zijn naar die internationale mensen. Ik ga vooral mezelf blijven en zien dat ik vooral niet te fel opval. Ik heb hoge hakken gekocht om Melania en al de rest bij te benen."

De federale staatssecretaris wil de uitzonderlijke kans niet onbenut laten. "Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat we ons museum en onze kunsten wereldwijd bekend kunnen maken. Daar ga ik wel wat reclame voor maken, net als voor de Limburgse gastvrijheid. Ik zou graag Limburgse vlaai meenemen, maar ik denk dat dat ongepast zal zijn."

Quid mevrouw Erdogan?

Het is nog niet zeker wie allemaal zal meekomen. "Ik had wel begrepen dat Melania Trump (de Amerikaanse first lady, nvdr.) aanwezig zou zijn. Maar het programma staat open voor alle partners. Dat is nog even wachten." Andere mogelijke gasten zijn de Franse Première Dame Brigitte Macron of de Canadese Sophie Trudeau.

Het is ook niet uitgesloten dat ook de vrouw van de Turkse president Erdogan present zal tekenen. Zuhal Demir werd echter in de Turkse regime-gezinde pers onlangs zwaar aangepakt. "Uiteraard zou ik me tegenover haar op dezelfde manier verhouden als tegenover alle anderen. Ik ben staatssecretaris en we zullen dat doen naar alle beleefdheid en wederzijds respect. Ik ben een hele vriendelijke dame en ik zal daar vooral mezelf zijn. Ik zal daar geen politieke uitspraken doen."

Meest gelezen