Ebola uitgebroken in noordoosten van Congo

In het noordoosten van de Democratische Republiek Congo is een ebola-epidemie uitgebroken. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Sinds 22 april zijn al verschillende doden gevallen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) toont zich "bekommerd".
BELGA/LALMAND
(archieffoto)

Volgens de WHO wordt een gebied in het evenaarswoud in de provincie Bas-Uélé, die grenst aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, getroffen. Het Congolese ministerie van Gezondheid bracht de WHO op de hoogte van een geval dat in een lab bevestigd werd.

Dit geval werd bevestigd na tests op negen mensen die koorts en bloedingen kregen in Bas-Uélé op of na 22 april, aldus een communiqué van het Congolese ministerie van Gezondheid. Twee van de patiënten zijn omgekomen.

De mortaliteit van ebola ligt gemiddeld op 50 procent, al zijn er bij sommige uitbraken ook uitschieters opgetekend tot 90 procent.

"Congo neemt nodige schikkingen om epidemie aan te pakken"

In een op tv uitgezonden verklaring bevestigde de Congolese gezondheidsminister Oly Ilunga de uitbraak, maar riep hij tegelijk "de bevolking op niet toe te geven aan de paniek". "Het land neemt alle nodige schikkingen om snel en efficiënt deze nieuwe ebola-epidemie aan te pakken."

De WHO geeft in haar verklaring aan dat ze "in nauwe samenwerking" met de Congolese autoriteiten optreedt "om de ontplooiing van materiaal en personeel op het terrein mogelijk te maken, om de epidemiologische waakzaamheid te versterken en de epidemie heel snel te controleren", en dat in een gebied dat moeilijk te bereiken is.

In 2014, ten tijde van de grote uitbraak in West-Afrika, werd ook Congo getroffen door het virus. Die uitbraak, in de toenmalige Evenaarsprovincie in het noordwesten van het land, had niets te zien met die in West-Afrika en kon snel gestopt worden. Er vielen toen, volgens de officiële cijfers, 49 doden.

De Croo: "Ons land volgt de toestand van zeer nabij"

In een reactie laat vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo weten dat hij "bekommerd" is om de situatie in Bas-Uélé. "Ons land volgt de toestand van zeer nabij", zegt hij.

Hij hoopt dat de lokale gezondheidsstructuren samen met de WHO er snel in slagen om de situatie onder controle te krijgen, net zoals dat ook bij vorige ebolagevallen in Congo het geval was.

De Croo wijst er tot slot op dat ons land met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen veel ebola-expertise in huis heeft waarop indien nodig een beroep kan worden gedaan.

Meest gelezen