Literaire prijs Diamanten Kogel kapt ermee

De Diamanten Kogel, een jaarlijkse prijs voor het beste spannende boek in Vlaanderen en Nederland, houdt op te bestaan. Dat heeft de organisatie achter de prijs beslist.

De Diamanten Kogel werd in februari voor het laatst uitgereikt, toen aan Jan Van der Cruysse voor zijn boek "Bling bling". Eerder viel de eer al onder meer Jef Geeraerts en Bavo Dhooge te beurt. "De Diamanten Kogel kan zeker niet de verdienste ontzegd worden het spannende boek in Vlaanderen en Nederland onder de aandacht van een ruimer leespubliek te hebben gebracht", zegt de organisatie.

Nu stopt de prijs ermee, naar eigen zeggen omdat er de voorbije jaren te weinig media-aandacht was en omdat het benodigde budget niet langer gegarandeerd kan worden. Bovendien overleed onlangs juryvoorzitter Henri Floris Jespers.

Antwerps ereschepen Philip Heylen, jarenlang bevoegd voor Cultuur en als dusdanig gastheer van de uitreiking in het Antwerpse stadhuis, stelt in een reactie het opdoeken van de prijs erg spijtig te vinden. "Het initiatief van Bob Mendes en Henri Floris Jespers blijf ik altijd koesteren", zegt hij. "Ik zal de initiatiefnemers, vrijwilligers, sponsors altijd dankbaar zijn voor hun enthousiasme en engagement."

Meest gelezen