Ook deze namiddag opnieuw kans op onweer met code geel: wat betekent die kleurencode?

Na enkele pittige onweersbuien gisterenavond trekt er deze namiddag een nieuwe onweerszone over ons land. Het is vannacht nauwelijks afgekoeld, en ook vandaag lopen de temperaturen weer op tot 20 graden. Het KMI waarschuwt vanaf 15 uur opnieuw met code geel. Lokaal kan er schade of overlast zijn.

Vanmorgen is het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt tot betrokken, met her en der buien. Vanaf de Franse grens wordt het tijdelijk droger met opklaringen, maar tegen de namiddag en avond ontwikkelen zich opnieuw regen- en onweersbuien. De maxima liggen rond 17 graden aan zee en in Hoog-België, elders halen we 19 tot 21 graden. Vanavond vallen er verspreid in het land nog regen- en onweersbuien. In de loop van de nacht wordt het overwegend droog maar een lokale bui blijft mogelijk. 

Ook dit weekend is er nog kans op onweer. Zaterdag start zwaarbewolkt. In de onstabiele lucht kunnen zich opnieuw regen- en onweersbuien ontwikkelen. In het centrum van het land klimt het kwik opnieuw naar 20 graden.

Wie zondag Moederdag viert, houdt best een paraplu bij de hand. De dag start droog met opklaringen, maar in de loop van de dag trekt er een storing over ons land, met regen en buien die lokaal kunnen uitgroeien tot onweer. 

Wat betekenen de KMI-kleurcodes?

Net als gisteren waarschuwt het KMI voor het voorspelde onweer met kleurcode geel, de op één na minst erge waarschuwing. "Code geel betekent niet meer of niet minder dan dat er onweer op komst is", legt weervrouw Sabine Hagedoren uit. "Die kleurcode is louter voorspellend en zegt niets over de intensiteit van wind, neerslag of bliksem. Het betekent enkel dat de voorspelde buien gepaard kunnen gaan met onweer. Grote bezorgdheid is bij code groen of geel hoe dan ook niet nodig, voor gelijk welk weertype."

Het KMI werkt voor de verklaring van verschillende weersfenomenen met de kleurenschaal groen-geel-oranje-rood. Zowel voor wind, regen, sneeuw, mist, storm als onweer worden gelijkaardige waarschuwingen gebruikt. Specifiek voor onweer hebben de kleuren deze concrete betekenis.

Code groen betekent dat er geen significante problemen verwacht worden ten gevolge van onweer.

Code geel betekent dat er plaatselijk kans is op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal overlast of schade kunnen veroorzaken.

Code oranje betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het verkeer.

Code rood betekent dat er grote kans is op hevig onweer met waarschijnlijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Blijf in de mate van het mogelijke binnen.

Meest gelezen