Op zoek naar een dokter in je buurt? Lees vooraf een online review

Wie op zoek is naar een arts in de buurt, kan zich daarvoor baseren op beoordelingen van patiënten op een speciale website. Dat schrijft De Standaard. Via Wisdoc wordt de "wijsheid van patiënten gebundeld" in korte reviews op basis van vier criteria. De Orde der Artsen is niet opgezet met het initiatief.

De artsen zelf zijn niet te spreken over het systeem dat Wisdoc.com toepast. Alle artsen, tandartsen en specialisten in ons land staan erop verzameld, per gemeente en specialisatie. Elke patiënt kan zijn arts een score geven van 1 tot 5 op 4 criteria: luisterbereidheid, de uitleg die je krijgt, de opvolging en de beschikbaarheid van je dokter. De kwaliteit van de zorg zelf kan je niet beoordelen. Bedoeling van de website is om je algemene ervaring bij een arts te delen.

De Orde der Artsen is absoluut niet opgezet met het initiatief. "De informatie die de website verzamelt, is erg subjectief en biedt geen meerwaarde. Artsen die niet per de se juiste kwaliteiten hebben, maar wel erg sympathiek overkomen, kunnen toch erg positief worden voorgesteld", zegt ondervoorzitter Michel Deneyer.

"Er is nood aan objectieve criteria, die patiënten op weg kunnen helpen om voor bepaalde aandoeningen voor de juiste arts te kiezen, om medische redenen. Patiënten worden bovendien in hun keuze voor een specialist het best geleid door hun huisarts, die een sleutelrol speelt in de gezondheidszorg", aldus nog Deneyer.

Alternatief

De Orde raadt collega's die online beoordelingen van zichzelf terugvinden, die ze liever geschrapt zien, aan om die via de Privacycommissie te laten verwijderen. "Zelf kunnen we hier als beroepsorde geen stappen tegen ondernemen. Dat moet elke arts voor zichzelf doen."

De Vlaamse overheid werkt intussen zelf aan een systeem waar objectieve criteria de kwaliteit van de zorg zal meten. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zou een site lanceren, die wel de zorgkwaliteiten van dokters in overweging neemt. 

Meest gelezen