Prinses Estelle doet de "bokkengroet" en een feestelijke parade van paraplu's

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week stelen heel wat kinderen de show: zo blijkt de jonge Zweedse prinses Estelle een Kiss-fan in hart en nieren, kan Kate Middelton in Luxemburg niet iedereens hart veroveren en vraagt de 4-jarige Shaan de Queen op zijn verjaardagsfeestje voor "een goed gesprek over paarden". De Britse prins Philip licht een tipje van de sluier op over zijn pensioenplannen en in Noorwegen lieten de gekroonde hoofden zich van hun beste kant zien op een paars-groene loper. Ook droevig nieuws uit Nederland waar we afscheid nemen van Ernestine. Zij was met haar 100 jaar de oudste gaste van de jarige koning Willem-Alexander.

ZWEDEN: kroonprinses Victoria pikt met Estelle concert mee van Kiss

De Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel namen hun dochter mee naar een concert van de rockband Kiss in Stockholm. Deze keer geen strak maatpak voor Daniel of een galajurk voor Victoria. Beiden kwamen casual gekleed en poseerden na het concert met de band voor een foto. Kiss pakte er graag mee uit op zijn Twitterpagina.

Ook de 5-jarige Estelle mocht voor een keer langer opblijven. Ze droeg een zwarte T-shirt van Kiss en liet zich schminken zoals de bandleden. Ze poseerde ook met een vriendinnetje en maakte daarbij de "bokkengroet", of het bekende metalteken waarbij je je hand balt in een vuist en de wijsvinger en pink strekt.

LUXEMBURG: Kate Middleton op solobezoek bij erfgroothertog Guillaume

De groothertogelijke familie van Luxemburg heeft de Britse Kate Middleton voor één dag ontvangen. Het werd een bezoek zonder prins William. Zo'n solobezoek gebeurde vorig jaar ook al. Toen trok Kate naar Nederland voor een privélunch met koning Willem-Alexander in zijn woning Villa Eikenhorst en een bezoek aan het Mauritshuis om onder meer "Meisje met de parel" van Johannes Vermeer te bewonderen. 

In Luxemburg werd Kate mee op pad genomen door erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw, een Belgische gravin, Stéphanie. Kate kwam voor de herdenking van het Verdrag van Londen (1867), dat van Luxemburg een neutrale staat maakte. Ook hier kreeg de hertogin van Cambridge een flinke portie cultuur voorgeschoteld met een bezoek aan het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM) en het Musée Dräi Eechelen. Zelf is Kate opgeleid als kunsthistorica.

Ze deed ook een sportfestival aan en werd daar verwelkomd door de driejarige Teo Schleck, het zoontje van ex-wielrenner Andy Schleck, winnaar van de Tour de France in 2010. "Verwelkomd" is misschien veel gezegd, want de jongen was zodanig verlegen dat hij zich in de armen stortte van zijn moeder (zie video hieronder). Kate nam zijn bloemen in ontvangst en aaide over zijn bol om hem te troosten.

NEDERLAND: 100-jarige gaste van jarige Willem-Alexander overleden

Ernestine Richardson-Bryan uit Brunssum (Nederland) is overleden, en dat anderhalve week nadat de 100-jarige dame te gast was op het verjaardagsdiner van koning Willem-Alexander op het Paleis in Amsterdam. Willem-Alexander had 150 mensen/medejarigen uitgenodigd die hun kroonjaar (een getal deelbaar door 5) samen met hem vierden op 27 april. Ernestine was een van hen, ze schreef zich in en werd uitgeloot.

Willem-Alexander verwelkomde van harte zijn oudste gaste met de woorden "het sterkste geslacht bewijst zich ook weer". Ernestine stierf in een verzorgingstehuis. "Ze heeft alles bewust meegemaakt en van elke minuut genoten", zei een van haar dochters aan de site 1limburg.nl. Ernestine poseerde nog zittend in een rolstoel voor de gigapixel-foto die 's avonds werd genomen met de jarigen op de Dam.

GROOT-BRITTANNIË: Shaan Dulay vraagt de Queen op zijn verjaardagsfeest en prins Philip praat over zijn hobby, mennen

Je moet het maar durven: als kleuter over de Queen leren, haar leuk vinden en haar prompt uitnodigen op je verjaardagsfeest. Dat is wat Shaan Dulay (4) deed. Als een echte charmeur bewierookte hij de Britse koningin in zijn uitnodiging dat ze "de beste Queen in de hele wereld is" en dat ze er als "een ware superheldin" uitziet "met haar rode mantel" (hermelijnen kroningsmantel, red.). Om meteen een gespreksonderwerp te hebben, suggereerde hij haar ook om te praten over "paarden, vliegtuigen en arme kinderen".

Shaan verstuurde de brief in maart en kreeg -tot zijn grote verbazing- antwoord. Het was een van de hofdames die een officiële brief met zegel stuurde. Daarin werd de knaap bedankt voor het aangeboden kopje thee en bleek de Queen verheugd dat ook hij van paarden houdt. Ondanks zijn ontgoocheling, bewaakt Shaan de brief met zijn leven en mag zijn moeder de koninklijke boodschap telkens opnieuw voorlezen.

Prins Philip geeft eerste interview sinds bekendmaking pensioen

Prins Philip (95) heeft zijn eerste interview (zie video hieronder) gegeven sinds de aankondiging van Buckingham Palace dat hij het vanaf september geen officiële taken meer opneemt. Met het interview licht hij eigenlijk al een tipje van de sluier op waarmee hij zijn dagen zal vullen als hij met pensioen is. Philip sprak naar aanleiding van de vierdaagse Royal Windsor Horse Show dat gehouden wordt op het landgoed van Windsor Castle.

Paarden zijn niet alleen een passie van echtgenote, koningin Elizabeth. De hertog van Edinburgh nam tijdens het evenement de teugels zelf in de hand (foto) om met de vierspan een rondje te rijden. Philip begon met mennen op zijn 50ste, toen hij polo vaarwel zei. Hij nam een paar paarden uit de stal en oefende in Norfolk. Als snel nam hij deel aan wedstrijden. Zijn tweede wedstrijd ooit was het EK mennen. "Ik eindigde niet als laatste, maar toch bijna als laatste", grapte de prins. 

NOORWEGEN: royale modeshow maar dan in de gietende regen

De tweedaagse festiviteiten in Oslo voor de 80ste verjaardag van koning Harald en koningin Sonja werden afgesloten met een chique diner voor 300 gasten. De koninklijke stoet begaf zich van het Paleis naar het operahuis waar de regering met premier Erna Solberg alles in goede banen leidde. Langs de straten stonden duizenden Noren en toeristen om een glimp op te vangen. Als animatie speelde een kinderkoor. Het weer zat niet echt mee (fris en buien) en aan de ingang van de opera dook een heuse parade van paraplu's op. Voor één keer werd niet gekozen voor een typisch rode loper, maar een artistieke paars-groene versie. Hieronder de aanwezige gekroonde hoofden op een rij:

De feestvarkens, koning Harald en op de achtergrond koningin Sonja.

Ons koningspaar, Filip en Mathilde.

De Nederlandse prinses Beatrix met schoondochter Mabel in opperste beste stemming. Koning Harald was trouwens de peter van Mabels man, wijlen prins Friso.

De Zweedse prins Carl Philip met zijn zwangere vrouw Sofia.

De Spaanse koning Juan Carlos met koningin Sofia.

De gravin van Wessex, Sophie Rhys-Jones, en de Noorse prinses Märtha Louise.

Het moet niet altijd een zwarte smoking zijn, moet de Deense kroonprins Frederik gedacht hebben. Immer aan zijn zijde: prinses Mary.

Bontladies: de Deense koningin Margrethe met de Griekse koningin Anne Marie.

Meest gelezen