Rik Van de Walle: "Heb alle vertrouwen dat UGent bij start nieuwe academiejaar nieuwe rector heeft"

Ook na 5 mislukte stemrondes kunnen de kandidaat-rectoren en -vicerectoren van de UGent een consensus vinden over een project voor de universiteit. Dat zegt kandidaat-rector Rik Van de Walle in "Terzake". Samen met Mieke Van Herreweghe won hij alle rondes, evenwel zonder de vereiste tweederdemeerderheid te halen.

Wie zal de UGent de komende 4 jaar leiden als rector en vicerector? Het is dezer dagen de vraag van 1 miljoen in de Arteveldestad. Vijf stemrondes lang heeft het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe het tegen het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger opgenomen, zonder resultaat.

Van de Walle en Van Herreweghe wonnen dan wel elke ronde met tussen de 58 en 60 procent van de stemmen, maar het reglement schrijft een tweederdemeerheid voor en die haalden ze nooit. Tegelijk weigerden Van Huylenbroeck en De Saeger keer op keer de handdoek in de ring te gooien.

Dat laatste bewoog Van de Walle enkele dagen geleden nog tot een vlammende opinie op de website van het studentenblad Schamper waarin hij stelde dat Van Huylenbroeck en De Saeger zijn aanbod voor een gesprek hebben afgeslagen. "Als het vinden van een inhoudelijke consensus voor Guido en Sarah niet hoeft, wat is dan wél de bedoeling?", schreef hij. "Het organiseren van een uitzichtloze slijtageslag?"

Van de Walle: "Ik kan een consensuskandidaat rond een consensusprogramma zijn"

In "Terzake" sloeg Van de Walle vanavond een mildere toon aan. Daarbij gaf hij aan dat hij nog steeds gelooft dat hij en Van Herreweghe een tweederdemeerderheid kunnen halen. "Dat is in elk geval wat we gaan proberen", zei hij. "Ik denk dat ik een consensuskandidaat rond een consensusprogramma kan zijn."

Zelf hoopt hij naar eigen zeggen het gesprek met Van Huylenbroeck en De Saeger aan te gaan. "We moeten nu met elkaar overleggen om tot een consensusprogramma te komen. Maar we moeten niet op de feiten vooruitlopen. Het is belangrijk dat we enkele dagen rust nemen om dan met frisse moed de gesprekken aan te gaan."

Van de Walle gelooft dat de UGent bij de start van het nieuwe academiejaar in september een nieuwe rector zal hebben. "Ik heb alle vertrouwen dat we tot een consensus kunnen komen. Met wat goede wil kunnen we gemeenschappelijke punten vinden."

Van Huylenbroeck: "We zijn wel degelijk op jullie uitgestoken hand ingegaan"

In een reactie onder het opiniestuk van Van de Walle op de website van Schamper ontkent Van Huylenbroeck overigens dat hij de voorbije dagen niet met Van de Walle wou praten over een consensusprogramma. "In tegenstelling tot wat jullie beweren zijn we wel degelijk op jullie uitgestoken hand ingegaan", schrijft hij.

"We willen wel samenwerken, maar dan wel op basis van voorstellen die verdergaan dan enkel een verdeling van posities en die voldoende garanties bevatten voor de bekommernissen van alle kiezers en voor een mooi toekomstproject voor onze universiteit dat decretaal haalbaar is."

Meest gelezen