Sint-Baafskathedraal in Gent schittert weer in volle glorie

Aan de Sint-Baafskathedraal in Gent zijn de laatste stellingen verwijderd die de afgelopen jaren nodig waren om de toren te restaureren. De werken zijn binnen het budget en binnen de voorziene tijd uitgevoerd, zegt rector kanunnik Ludo Collin.

Wie recent langs de Sint-Baafskathedraal in Gent is gepasseerd, heeft het vast al gezien: nadat de toren jarenlang met stellingen was omgeven in het kader van een restauratie, zijn die de jongste maanden stelselmatig verdwenen. Vandaag zijn de allerlaatste stellingen afgebroken.

De toren van de kathedraal is vanaf 1642 opgebouwd en is zowel in de tweede helft van de 19e eeuw als halfweg de 20e eeuw gerestaureerd. Omdat sinds 2009 stenen loskwamen en afbrokkelden, drong een nieuwe restauratiecampagne zich op. Begin 2013 verdween de toren daarom volledig achter stellingen, tot nu.

Van Eyckjaar

Het einde van de restauratie betekent niet het einde van de werken aan de kathedraal. "Momenteel wordt een hefboomproject uitgewerkt dat een betere ontsluiting van de kathedraal en van "Het lam gods" mogelijk zal maken", zegt rector Collin. "Met de restauratie van de vijf askapellen en de restauratie van "Het lam gods" zal de kathedraal in 2020 klaar zijn voor het Van Eyckjaar."

De werken kostten ruim 5,2 miljoen euro en zijn voor het grootste deel door Vlaanderen gesubsidieerd, de rest is door het provinciebestuur bekostigd. "Vlaanderen investeert in een hoog tempo in de gezondheid en de ontsluiting van onroerend erfgoed", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed. "Dat gebeurt niet alleen om het erfgoed te bewaren voor de komende generaties, maar ook om de levenskwaliteit van Vlaanderen te verhogen, door datzelfde erfgoed in te zetten als meerwaarde in ons dagelijks bestaan."

De Gentse bisschop Luc Van Looy, die de kerk als een spiritueel baken in de stad en in de wijde omgeving omschrijft, overhandigde vandaag het "ereteken van de heilige Bavo" aan de werfleider.

Uit "Het Journaal" van 7 mei 2013:

Uit "Het Journaal" van 20 maart 2012:

Meest gelezen