Sushiliefhebbers opgepast: dokters waarschuwen voor parasiet

Slecht nieuws voor alle sushiliefhebbers: dokters waarschuwen voor infecties die ontstaan door een parasiet die in sushi voorkomt. De besmette, rauwe vis veroorzaakt een ontsteking van het maag- en darmkanaal. Dat meldt CNN.

In westerse landen, waar het eten van sushi en rauwe vis een culinaire trend is, stellen dokters steeds vaker de 'haringziekte' vast. De haringziekte (anisakiasis) is een parasitaire infectie van het maag- en darmkanaal, én wordt veroorzaakt door het eten van rauwe of slecht gebakken vis, zoals sushi. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten op de wetenschapswebsite BMJ Case Reports, waarin dokters onder meer wijzen op het medische verhaal van een 32-jarige man uit Lissabon.

De man trok naar het ziekenhuis en klaagde dat hij al een week last had van koorts en hevige maagpijn. De Portugese dokter Joana Carmo, gespecialiseerd in het uitvoeren van gastroscopieën, voerde een bloedanalyse uit waaruit bleek dat hij een infectie had in de darmen.

De man vertelde Carmo dat hij sushi had gegeten. Daarop voerde ze vervolgens een kijkoperatie uit in de maag, en ontdekte ze een parasiet op de maagwand. De parasiet werd verwijderd en onderzocht, en bleek een anisakis te zijn. "Dat is een worm die voorkomt in rauwe of slecht doorbakken zalm, haring, heilbot, makreel en inktvis", aldus Carmo.

Land nr. 1: Spanje

De parasiet duikt onder andere op in Japan, waar rauwe vis dé culinaire specialiteit is. Zo zouden er volgens de Schotse doctoraatsstudent Miguel Bao, die niet betrokken was bij het doktersonderzoek, jaarlijks zo'n 2.000 tot 3.000 mensen de infectie oplopen.

Maar hét land waar de parasiet hoogtij viert is Spanje, waar rauwe, gemarineerde ansjovis een delicatesse is en veel geconsumeerd wordt. Uit recente peilingen zouden daar jaarlijks maar liefst 8.000 mensen de parasitaire infectie oplopen. Carmo voegt daaraan toe dat in Europa de infectie frequenter wordt vastgesteld dan in de Verenigde Staten.

Medische ingreep noodzakelijk

Hoewel de parasiet voor enkele weken kan overleven in de maag als larve, sterft hij voor hij volwassen wordt. Hij kan in die periode wel veel bijwerkingen veroorzaken, zoals maag- of darmontstekingen. Ook de slokdarm kan geïnfecteerd geraken. Indien iemand met de parasitaire infectie niet op tijd wordt behandeld, kan die bloedingen of chronische symptomen krijgen die maanden kunnen aanhouden. Momenteel is er nog geen medicijn op de markt om de parasiet te doden. Enkel via een medische ingreep kan hij verwijderd worden.

Hoe de parasitaire infectie voorkomen?

De "Food and Drug Administration" geeft de volgende tips: om te voorkomen dat je de parasiet binnenkrijgt, kan je beter geen rauwe vis eten. De vis kan eventueel wel gekookt worden tot een inwendige temperatuur van 62 graden, of 72 uur ingevroren worden op -20 graden. Sushichefs kunnen hem ook met het blote oog waarnemen en tijdig verwijderen. Ze zijn normaal duidelijk zichtbaar.

Meest gelezen