Theo Francken laat licht schijnen over verstoorde lezingen in "De afspraak op vrijdag"

"De afspraak op vrijdag" spreekt straks met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de lezingen die hij aan de VUB en de UGent wou geven of gaf en die zijn afgeschaft of verstoord. Op Twitter toonde hij zich nadien strijdvaardig. Doet hij dat ook in de studio?

Zijn lezing aan de VUB werd afgeschaft nog voor hij er was aangekomen, die aan de UGent werd tot 4 keer toe verstoord: Theo Francken is geen graag geziene gast geweest aan onze Vlaamse universiteiten de afgelopen weken.

10 dagen geleden zou Francken een lezing geven over zijn beleid voor de studenten van de VUB. Maar al een uur voor die lezing van start ging, blokkeerden een vijftigtal linkse studenten de ingang van de aula.

Niemand werd binnen of buiten gelaten en toen duidelijk werd dat de actievoerders écht niet wilden vertrekken, werd de lezing geannuleerd. De organiserende studentenvereniging oordeelde dat ze de veiligheid niet konden garanderen.

Francken liet op Twitter z’n misprijzen horen en ook VUB-rector Caroline Pauwels reageerde ontgoocheld en noemde het voorval “onaanvaardbaar”.

Eergisteren gaf Francken opnieuw een lezing voor studenten, deze keer aan de UGent. Ook daar waren de gemoederen verhit. De lezing werd vier keer onderbroken door actievoerders die getuigenissen van asielzoekers voorlazen. Francken reageerde fel en zei dat ze geen respect hadden voor de democratie. Na de lezing toonde Francken zich strijdvaardig op Twitter:

Hadden de actievoerders in beide gevallen geen respect voor de democratie of is het net goed dat studenten zich maatschappelijk betrokken tonen?

Straks is Francken, samen met Caroline Pauwels en Wouter Verschelden te gast bij Ivan de Vadder, in "De afspraak op vrijdag" op Canvas. De uitzending begint om 20.30 uur.

Meest gelezen