Trump 24 uur in België: 2.000 agenten en honderden veiligheidsmensen ingezet

Voor het bezoek van Amerikaans president Donald Trump aan ons land worden zeker 2.000 agenten ingeschakeld. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws en bevestigen veiligheidsbronnen. Trump brengt nog honderden eigen mensen mee die zijn veiligheid op 25 mei moeten garanderen.
AFP or licensors

Trumps bezoek op Hemelvaartsdag heeft op het vlak van veiligheid bijzonder veel voeten in de aarde. Amper 24 uur is de Amerikaanse president in ons land, maar de Belgische veiligheidsdiensten willen niets aan het toeval overlaten.

De Amerikaanse president komt op 24 mei laat in de avond aan, om de dag erna alweer door te vliegen naar Sicilië, voor de G7-top. Op zijn programma staan onder meer een ontmoeting met koning Filip en premier Michel en de NAVO-top. First Lady Melania volgt een alternatief programma.

Zeker 2.000 Belgische agenten worden op 25 mei ingezet, louter voor Trump. Zelf brengt de Amerikaanse president nog enkele honderden eigen veiligheidsmensen mee. Trump zal zich op Belgische bodem verplaatsen in "The beast", zijn gepantserde en hyperbeveiligde zwarte wagen. De wegpolitie zal hem bovendien escorteren en een vlotte doorgang langs drukke punten garanderen.

"We kunnen dit"

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) erkent dat er een grote politiemacht wordt opgetrommeld, maar hij heeft vertrouwen in de goede aanpak van zijn veiligheidsdiensten. "We kennen de situatie die op ons afkomt. Er zijn al Amerikaanse presidenten op bezoek geweest in ons land (Obama nog in 2014, nvdr). We nemen elke keer vergelijkbare veiligheidsmaatregelen", zegt hij daarover, zonder verder in detail te treden.

"Met het NAVO-hoofdkwartier en de Europese instellingen in ons land weten we op veiligheidsvlak zeer goed wat het betekent om een staatshoofd te ontvangen. We krijgen op 25 mei trouwens niet enkel president Trump op bezoek, maar wel de staatshoofden van de NAVO-landen. We zijn op dat vlak niet aan ons proefstuk toe."

Meest gelezen