Turkse autoriteiten pakken 57 mensen op tijdens actie tegen beurs Istanbul

In Turkije zijn vanmorgen 57 mensen opgepakt die ervan verdacht worden betrokken geweest te zijn bij de mislukte staatsgreep vorige zomer. De autoriteiten hielden een actie gericht tegen voormalige medewerkers van de beurs van Istanbul, zo meldt het regeringsgezinde nieuwsagentschap Anadolu.
archieffoto

De arrestaties gebeurden in zes provincies. Er zouden zo'n honderd aanhoudingen gevraagd zijn tegen mensen die banden zouden hebben met predikant Fethullah Gülen, die er door het regime in Ankara van beschuldigd wordt achter de mislukte coup te zitten. Gülen verblijft momenteel in de Verenigde Staten en ontkent de beschuldigingen.

De krant Habertürk preciseert dat de opgepakte mensen voormalige werknemers zijn van de beurs van Istanbul. Ze zouden gebruikgemaakt hebben van de geëncrypteerde berichtendienst Bylock. Dat was volgens de Turkse autoriteiten het communicatiemiddel van de coupplegers. Nog volgens de krant zouden ze transacties hebben gedaan in het voordeel van de Bank Asya, die gelinkt is aan Gülen en inmiddels haar banklicentie is kwijtgespeeld.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn al meer dan 47.000 mensen opgepakt, voornamelijk politieagenten, magistraten en onderwijzers. Ook werden al meer dan 100.000 personen de laan uitgestuurd of geschorst. Die drastische repressiemaatregelen hebben tot ongerustheid en kritiek geleid bij ngo's en Europese landen. De autoriteiten blijven erbij dat de acties nodig zijn.

Meest gelezen