VS niet meteen van plan om klimaatbeleid bij te sturen

De VS is op korte termijn niet van plan om zijn klimaatbeleid bij te sturen. Dat heeft Amerikaans minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson gezegd op een bijeenkomst van de Arctische raad, van landen die samenwerken in het Noordpoolgebied.
A2011

In de Arctische raad zitten acht landen die belangen hebben in het Noordpoolgebied en daarom acties coördineren daar. In de raad zitten naast de VS en Canada ook Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Rusland en Zweden.

De bespreking van de klimaatverandering was het belangrijkste agendapunt op de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Arctische raad. Op de vergadering liet Tillerson verstaan dat de VS eerst zijn eigen belangen in de klimaatzaak grondig wil bekijken, voor het land zijn beleid daaromtrent eventueel zou bijstellen.

"Onze administratie is nog aan het bekijken hoe we de klimaatzaak gaan aanpakken", zei Tillerson, die zelf gewerkt heeft voor petroleumbedrijf Exxon Mobil. "We appreciëren dat jullie allemaal een belangrijk standpunt innemen, en we willen de tijd nemen om jullie bezorgdheden te begrijpen. Daarom willen we de juiste beslissing nemen voor de VS en zeker niets overhaasten."

"Dringend nood aan actie"

Die uitlating komt niet als een verrassing, want president Donald Trump staat bekend als klimaatkritisch. Tijdens de verkiezingscampagne liet hij al verstaan dat hij niet gelooft dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Trump overweegt zelfs om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Die overeenkomst werd in 2015 ondertekend door 200 landen. Er wordt verwacht dat Trump na zijn Europese reizen duidelijkheid schept over het Amerikaanse klimaatbeleid.

Op de Arctische raad hadden andere lidstaten een nieuwe beperking op de uitstoot van broeikasgassen ter sprake gebracht, maar daar heeft de VS voorlopig geen oren naar. Andere landen met belangen in het Noordpoolgebied hebben wel een overeenkomst ondertekend waarin staat dat er "dringend nood is aan een globale actie".

Meest gelezen