20 jaar na "Diva": hoe zou het nog zijn met Dana International?

Dana International heeft in 1998 het Eurovisiesongfestival gewonnen voor Israël. Ze gooide toen hoge ogen met haar nummer “Diva” en haar opvallende outfit met pluimen. Vanavond was ze te gast in “Van Gils & Songfestival”. “Mensen willen me na 20 jaar zien zoals ik was, niet als een of andere bomma.”
AP1998
Dana International in 1998

Net voor de uitzending van de finale van het Eurovisiesongfestival is er op Eén “Van Gils & Songfestival”,  een thema-uitzending van “Van Gils & Gasten”. De meest in het oog springende gast vanavond is ongetwijfeld Dana International, de transseksuele winnares van het Songfestival in 1998. Ze gooide toen hoge ogen met haar nummer “Diva” en de bijhorende opvallende outfit met lange pluimen aan haar vingers.

Momenteel werkt ze hard aan haar carrière en probeert ze vooral op gewicht te blijven. “De mensen willen je zien zoals ze je herinneren, niet als een of andere dikke bomma”, zegt ze. “Ik ben overigens blij dat “Diva” het nog altijd zo goed doet.” Het Songfestival heeft haar leven grondig veranderd. “Ik heb de wereld gezien en veel rondgereisd. Ik ben een pak liever en bescheidener geworden.”

(lees verder onder de video)

In de studio zit ze samen met onder meer journalist Christophe Deborsu. “Ik heb gehoord dat jij een diepgravende journalist bent”, zegt ze over hem. “Daar ben ik heel blij om, want meestal zijn het niet de zeer ontwikkelde journalisten die zich met het Songfestival bezighouden.” Als Deborsu toegeeft dat hij liever bij haar dan bij Sandra Kim zou zitten, is de zangeres erg enthousiast. “Wil je met mij trouwen?”

Ook Ingeborg (red. Belgische inzending in 1989) die mee aan tafel zit heeft een speciaal plaatsje in het hart van Dana International. Volgens haar was “Door de wind” een topnummer. “Het heeft in Israël 12 weken lang in de hitlijsten gestaan”, beweert ze. De zangeres voegt er nog een aantal tips aan toe voor Blanche. “Het is het beste nummer in deze editie van het Eurovisiesongfestival. Ze doet me denken aan Lana Del Rey, maar ze moet nog wat aan haar zelfvertrouwen werken”, besluit ze.

Meest gelezen