304 dagen zonder luxe en comfort: “Het afscheid is pijnlijker dan ik dacht”

Na 304 dagen neemt Tomas De Gregorio afscheid van zijn bescheiden caravan. De Gregorio heeft exact 10 maanden zonder luxe of comfort geleefd op een afgelegen weide in Hasselt. Vandaag ruilt De Gregorio het kluizenaarsbestaan op zijn vertrouwde plek in Hasselt voor een reis rond de wereld. Onze reporter Khalid Sellam ging nog een laatste keer bij hem op bezoek.

De 32-jarige Hasselaar Tomas De Gregorio liet zich voor z’n avontuur inspireren door het boek Walden van de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau. Die trok zich in het midden van de 19e eeuw terug in een klein primitief hutje in de staat Massachusetts.

Z’n ervaringen pende hij neer in een boek dat tot op vandaag als een soort handleiding wordt gebruikt, vooral door mensen die de eenvoud opzoeken in de natuur. En dat zonder enige vorm van moderne luxe. De Gregorio zocht en vond een gelijkaardige plek: een stacaravan op een weide in de Hasseltse deelgemeente Kermt.

Wat is het leven?

“Wat is het leven? En wat heb je nodig en niet nodig? Dat waren de vragen waar ik een antwoord op zocht”, vertelde De Gregorio ons in juli 2016. Op dat moment is het zomer en is hij vooral bezig met z’n basisbehoeften. Al snel wordt duidelijk dat een vereenvoudigd leven niet zo simpel is. “Een maaltijd bereiden kost me meestal ruim een uur”, stelt hij de eerste dagen vast. “Ik moet ook elke dag zeker 2 emmers water gaan halen. Eentje voor m’n planten en m’n kippen, en eentje voor mezelf.”

Toch maakt De Gregorio zich ook vaak zorgen over de dingen die hij niet zelf in de hand heeft. Zoals Moeder Natuur. “Mijn grootste angst is dat ik het hier niet zal uithouden in de winter, door de kou.”

"ik ben hier heel gelukkig geweest"

Die barre winter blijkt achteraf nog goed mee te vallen. De Gregorio brengt de winter met een gerust gevoel door. “Ik kan hier dan ook niets meer doen om iets te veranderen. Mijn tuin is uitgebloeid en ik heb genoeg hout. Het is hier soms zelfs té warm door m’n houtkacheltje.”

De jonge kluizenaar verdiept zich in filosofie, verslindt massa’s boeken en komt tot de conclusie dat ie – helemaal in z’n eentje - nog nooit zo vrij is geweest. “Ik ben blij dat ik het nieuws niet volg, ik heb helemaal geen stress. Dit leven heeft me doen inzien dat je tijd en ruimte moet nemen om bewuste keuzes te maken. Kies zelf hoe je je leven wilt leiden, maar denk er eerst bewust over na en volg je hart.”

Maar aan z’n avontuur in de vrije natuur komt nu dus - na welgeteld 304 dagen – een definitief einde. “Dat is ook altijd de bedoeling geweest”, vertelt De Gregorio. “Ik wist vanaf het begin dat er een eerste én een laatste dag zou zijn.” Al moet hij meteen toegeven dat het afscheid wel bijzonder hard aankomt. “Het doet vandaag écht veel meer pijn dan ik had verwacht, maar dat is een goed teken”, zegt hij met een krop in de keel. “Het betekent dat ik hier de afgelopen maanden heel gelukkig ben geweest.”

Meest gelezen