Bart De Wever: "Gutmenschen maken het draagvlak voor migratie kapot"

"Ik loop de populisten niet achterna." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag in een uitgebreid interview in De Tijd. De Wever geeft verschillende politici en partijen vegen uit de pan. Links verwijt hij het draagvlak voor migratie kapotgemaakt te hebben.

De eersten die De Wever in het interview tegenspreekt, zijn criticasters die stellen dat hij Le Pen en Wilders achterna zou lopen om stemmen terug te winnen. “Dat is de grootste bullshit die je kan vertellen. Vraag aan de rechts-populisten eens wie ze het meest haten van allemaal en wie hun stemmen heeft afgepakt. Niet links, maar de N-VA heeft dat gedaan. Dat is toch een verdienste, zeker?”

Vervolgens krijgt links een veeg uit de pan. De Wever heeft het over “gutmenschen”. “Ze menen het misschien goed, maar ze maken het draagvlak voor migratie kapot”, luidt De Wevers redenering. “Ze hebben de intolerantie op een ongeziene manier gevoed en het duurt jaren om dat er weer uit te krijgen.”

“Wir stoppen das”

Volgens De Wever zijn verschillende Europese partijen en politici in de richting van de N-VA geëvolueerd. Dat ziet hij bij de Nederlandse premier Mark Rutte en bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Wever zag haar migratiebeleid in de migratiecrisis opschuiven van “wir schaffen das” naar “wir stoppen das”. “Had ik het voor het zeggen gehad, ik had de grenzen gesloten. Dan was niemand nog naar Europa vertrokken”, maakt De Wever zich hard.

Wat moet er op het vlak van migratie dan wel gebeuren? De Wever pleit enerzijds wel voor migratie, omdat de verouderende Europese bevolking dat nodig heeft. “Onze toekomst ligt niet in het uitsluiten maar in het insluiten van mensen.” Maar anderzijds moet immigratie streng geregeld worden, vindt De Wever “Net zoals de Verenigde Staten moeten we bepalen van welke soort er hoeveel binnen mogen en in welke kamer we ze leggen.” Want zoals het nu verloopt, daar hebben veel mensen genoeg van, zegt De Wever.

“Levende dode”

Als het over het communautaire thema gaat, haalt De Wever het hakmes boven voor zijn politieke antipoden aan de andere kant van de taalgrens: als vanouds naar de PS van Elio Di Rupo en ook de PVDA/PTB van Raoul Hedebouw.

Di Rupo omschrijft De Wever als een “politieke mort vivant” (een levende dode, red.) “die voor zijn partij veeleer het probleem is dan de oplossing”. Als de PS en de PTB/PVDA elkaar vinden, vreest De Wever voor een volgende regeringsformatie.

Bij die volgende formatie, na de verkiezingen in 2019 zal De Wever trouwens nog altijd N-VA-voorzitter zijn. Dat bevestigt hij vandaag voort het eerst. Lang liet hij in het midden of hij al dan niet zou stoppen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Maar nu heeft De Wever besloten om door te gaan. “Dat is uiteindelijke ook de beste optie.”

“Een opvolger nu laten starten en hem meteen de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen van 2019 laten absorberen, is geen cadeau. Als het goed loopt, is er niets aan de hand. Maar bij de minste achteruitgang wordt van die mens gezegd dat het toch De Wever niet is”, besluit hij.

Meest gelezen