Drie gouden tips om te voorkomen dat uw computer gegijzeld wordt

Iedereen kan slachtoffer worden van cybercriminelen die stiekem cryptoware of ransomware op een computer installeren. Daarbij worden foto's, bestanden en gegevens versleuteld waardoor de gebruiker niet langer over zijn data beschikt. In heel wat gevallen vragen de cybercriminelen een som geld te betalen om alles weer vrij te geven. De data worden als het ware gegijzeld. Het klinkt allemaal heel eng en voor grote organisaties is het dat ook. Maar het goede nieuws is dat u het als privécomputergebruiker kunt voorkomen, met deze tips.
Cedric Hatto

1. Back-up, back-up en nog eens back-up

Een eerste gouden raad: neem regelmatig reservekopieën van de bestanden die op uw computer staan. Als het even kan, neemt u er het best meerdere: eentje in de cloud en eentje op een fysieke drager, zoals een harde schijf. Er bestaan handige en vaak gratis programma’s die automatisch back-ups van uw gegevens maken.

Back-ups zijn trouwens niet alleen nuttig voor die kans dat uw computer gegijzeld wordt. Er bestaat een grotere kans dat uw computer stukgaat, gestolen wordt, verloren gaat,… In die gevallen kunt u handig uw gegevens (familiefoto’s, filmpjes, …) recupereren.

2. Gebruik recente (antivirus)software

Scan uw computer regelmatig met een virusscanner. Hou die scanner wel up-to-date, want virussen evolueren constant, maar programmeurs van antivirusprogramma’s zitten virusschrijvers voortdurend op de hielen door remedies voor virussen in de nieuwste versies van hun scanprogramma’s op te nemen.

Naast recente antivirussoftware kunt u in het algemeen ook het best recente software gebruiken. Zeker het besturingssysteem van uw computer (bv. Windows, MacOS, Linux) moet u altijd up-to-date houden om virussen buiten te houden. Als de computer u dus vraagt om te updaten, doe dat dan. Maar let wel op dat die vraag van uw computer komt en niet van een of andere louche website. En dat brengt ons naadloos bij een volgende tip.

3. Klik niet zomaar

Denk twee keer na voor u op een bijlage of een link klikt. Nu hoeft u niet voortdurend alles te wantrouwen, maar leer uzelf de gewoonte aan om sceptisch te staan tegenover links of attachments die afkomstig zijn van iemand die u niet kent.

U kunt virussen ook voorkomen door geen foute of kwaadaardige websites te bezoeken, met illegale software, muziek of video bijvoorbeeld. Vaak zijn dat broedplaatsen voor met virussen besmette software.

(lees verder onder de video)

Toch slachtoffer?

  • Bent u toch het slachtoffer geworden van ransomware? Verbreek dan onmiddellijk uw internetverbinding: trek de ethernetkabel uit, zet uw wifi uit. Als uw computer maar niet meer bereikbaar is van buitenaf. Zorg ook dat er geen extern geheugen (stick, harde schijf) meer verbonden is met uw computer.
  • Wordt u geld gevraagd? Ga hier dan niet op in! Hierdoor werkt u namelijk criminaliteit in de hand. Bovendien krijgt u geen garantie dat u na betaling ook uw gegevens terug krijgt. Doe dit dus onder geen beding.
  • Maak ook een foto van de geldeis van de ransomware en laat dit zien bij de aangifte bij de politie. Verander ook al uw wachtwoorden en neem daarbij geen voor de hand liggende zaken zoals geboortedata, 1234567, “wachtwoord”, want hackers proberen die natuurlijk het eerst.

Meest gelezen