Haal een praatpaal in huis en steun het goede doel

Wegen en Verkeer gaat 25 praatpalen veilen voor het goede doel. De opbrengst gaat naar de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen. Enkele maanden geleden zijn alle 1350 praatpalen buiten werking gesteld. Zowat de helft is al verwijderd. Maar 25 palen worden dus verkocht. Veva Daniëls, woordvoerder van Wegen en Verkeer.

Jarenlang waren ze een vertrouwd beeld langs de Vlaamse snelwegen: de 1.350 oranje praatpalen. Wie met zijn voertuig op de pechstrook was gestrand, kon via de praatpaal een hulp inroepen.

Maar sinds begin dit jaar zijn de oranje palen veranderd in sinistere wezens die langs de snelwegen staan: omwikkeld in wapperend zwart plastic staan ze al een paar maanden te wachten om te worden weggehaald .

De praatpalen werden eind januari uit dienst genomen, na 50 jaar trouwe dienst. Omdat zowat iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon heeft, werden de palen amper nog gebruikt. Ze in dienst houden, kostte een smak geld: ruim 1 miljoen euro per jaar, omgerekend 750 euro per paal.

Veiling

Het heengaan van de praatpalen, maakte kennelijk heel wat nostalgie los. “Toen we aankondigden dat de praatpalen gingen verdwijnen, werden we overstelpt met vragen van mensen die zo’n praatpaal in huis wilden hebben”, zegt woordvoerder Veva Daniëls van Wegen en Verkeer. “Omdat we niet aan al die vragen tegemoeten konden komen, komen we nu met een alternatief.” Wegen en Verkeer gaat namelijk een klein aantal praatpalen per opbod verkopen.

“We hebben gekozen om 25 praatpalen te veilen ten voordele van de werking van vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK)”, zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “Sinds de jaren 1960 verlenen de praatpalen bijstand aan de weggebruikers. Via deze actie kunnen ze voor een laatste keer bijstand verlenen aan OVK.”

Koen Van Wonterghem van OVK reageert dankbaar op het initiatief. “De praatpalen hebben jaren hun nut voor de verkeersveiligheid bewezen. Ook onze vereniging streeft al bijna 25 jaar voor meer verkeersveiligheid. Het is dan ook een mooie symbolische actie om de laatste opbrengsten van de praatpalen over te dragen naar onze vereniging die verder zal vechten voor meer verkeersveiligheid.”

Waar bieden?

De praatpalen worden geveild via 2dehands.be/winkel/praatpalen. De 25 aangeboden praatpalen worden verdeeld onder de hoogste bieders.

Voor nostalgici die niet meebieden, maar de palen later toch nog eens willen zien: een 20-tal palen gaat naar een museum. De rest wordt gerecycleerd. Zo'n 130 zonnepanelen en omvormers die stroom leverden aan de praatpalen gaan naar technische scholen.

Meest gelezen