Met Macron zijn drie grootste Europese leiders kinderloos

Nu Emmanuel Macron aantreedt als president van Frankrijk blijken de leiders van de drie belangrijkste Europese landen kinderloos: Emmanuel Macron in Frankrijk, Angela Merkel in Duitsland en Theresa May in Groot-Brittannië. Onderzoek geeft aan dat er een verband bestaat tussen carrièresucces en kinderloosheid, in de eerste plaats bij vrouwen.

"Wat hebben Macron, Juncker, Rutte, Merkel en May gemeen?" vraagt de Nederlandse journalist Joris Luyendijk zich af op Twitter. "Ze hebben geen kinderen."

"Het wel of niet hebben van kinderen hangt wel degelijk samen met de mate waarin iemand carrière maakt", zegt Renske Keizer van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam in De Volkskrant. "Kinderloze vrouwen zijn vaak succesvoller in hun beroep dan moeders, terwijl kinderloze mannen het economisch juist minder goed doen dan vaders."

Keizer heeft het over de "Motherhood Penalty" en de "Fatherhood Premium". Vrouwen blijken minder te werken en  dus minder te verdienen als ze kinderen hebben, terwijl dat voor mannen net anders uitdraait: zij gaan vaak net harder werken om hun gezin te onderhouden. Uit een soort verantwoordelijkheidsbesef, zeg maar.

Er speelt natuurlijk ook nog een andere factor mee: de "Marriage Premium", of het positieve effect van een levenspartner op de hoogte van het inkomen. "Waarschijnlijk zijn het vooral de partners, die een positieve uitwerking op mannen hebben. Mannen met een relatie zijn vaak stabieler, gaan gezonder leven en willen kostwinner zijn", aldus Keizer.

Dat mensen zoals Angela Merkel of Theresa May het zo ver hebben geschopt, is op die manier mooi te verklaren. Voor mensen als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker of Emmanuel Macron kan de verklaring mogelijk meer bij de partner worden gezocht. De Nederlandse premier Mark Rutte is in dat verband misschien wel de vreemdste eend in de bijt, want hij heeft - voor zover bekend - geen partner en heeft ook geen kinderen.

Statistieken geven aan dat een vijfde van de West-Europese vrouwen kinderloos is. Op het allerhoogste niveau is dat echter 25 procent.

Van de 28 EU-leiders zijn er acht kinderloos:

  • Emmanuel Macron (Frankrijk)
  • Theresa May (Groot-Brittannië)
  • Paolo Gentiloni (Italië)
  • Angela Merkel (Duitsland)
  • Xavier Bettel (Luxemburg)
  • Stefan Löfven (Zweden)
  • Mark Rutte (Nederland)
  • Jean-Claude Juncker (Europese Commissie)

 

Meest gelezen