MNM-sidekick Julie Van den Steen naast Freek Braeckman op Eén

Na drie jaar in de MNM-ochtendshow aan de zijde van Peter Van de Veire, zet Julie Van den Steen binnenkort haar eerste grote televisiestappen als sidekick op Eén. Vanaf donderdag is ze te zien aan de zijde van Freek Braeckman, in zijn gloednieuwe programma “Typisch mensen”, over menselijk gedrag. Een kennismaking.
© Jokko

Oplettende Eén-kijkers hebben Van den Steen (24) al gespot op Eén. In 2015 testte ze in haar eigen talkshowrubriek in “Bart en Siska” verschillende datingconcepten uit. En op zondag 30 april presenteerde ze de slotshow van “Iedereen tegen kanker, aan de zijde van haar vaste compagnon Peter Van de Veire. “Eigenlijk herinner ik me bitter weinig van die avond, want ik stond stijf van de zenuwen”, blikt ze terug. “Voor de show durfde ik het podium niet op, maar meteen daarna wilde ik het nog eens doen. Ik vond die kick van een liveshow superleuk, en je eerste keer blijft je altijd bij (grijnst).”

Vanaf donderdag kunnen Eén-kijkers haar acht weken lang beter leren kennen. Van den Steen neemt de rol van sidekick op zich, in het nieuwe programma “Typisch mensen”, over menselijk gedrag. “Het is Freek zijn televisiekindje, maar ik mag in twee rubrieken een toffe bijrol spelen", vertelt ze. “In “De wereld van Julie” trek ik de straat op en vraag ik mensen wat ze doen in bepaalde situaties, en waarom. Daarnaast ontvang ik elke week een groep volwassenen en kinderen voor een vergelijkend gedragdexperiment. En vooral die kinderen waren ronduit geweldig.”

© Jokko

Radio vs. televisie

Op radiovlak heeft Van den Steen al wat kilometers op de teller, maar in televisieland is ze een groentje. “In de MNM Ochtendshow mag alles happy happy, joy joy zijn. Ik probeer mezelf te zijn en zo veel mogelijk open te staan voor het publiek. Er luisteren elke dag een half miljoen mensen naar Peter en mij, maar die zie je niet. In een televisiestudio zie je wel al die hoofdjes naar jou kijken. Het livegegeven is op zich hetzelfde, alleen ben je je voor een camera enorm bewust van elke handeling, elk haarsprietje en elke beweging in je gezicht. En dat is soms een beetje vreemd, maar ik kan die knop wel snel omdraaien. En ik vind het nog leuk ook.”

Haar vaste radiovriend Peter Van de Veire ruilt ze nu even in voor Freek Braeckman, die na “Café Corsari” terug is van weggeweest. “Freek en Peter zijn heel andere mensen, maar allebei even tof om mee samen te werken. En ze hebben allebei heel andere media-ervaring, dus dat is voor mij heel leuk om van te leren Ik heb van Freek dingen geleerd die ik van Peter nog niet wist, en omgekeerd. Peter geeft me elke dag wel ergens goede raad over, zowel op radiovlak als over het leven of –jawel- over kledij. Over dat laatste neem ik natuurlijk niets aan, maar los daarvan heb ik veel aan zijn feedback. Peter is niets minder dan mijn mediapapa.”

Shriftje met wilde ideeën

Haar televisie-ambities steekt Van den Steen niet onder stoelen of banken, maar ze wil niets overhaasten. “Ik heb zoals elke twintiger dromen, maar ik heb niet het gevoel dat het voor mij nú moet gaan gebeuren op televisie. Ik wil niet op tv komen om op tv te komen bijvoorbeeld”, zegt ze daarover. “Ik twijfel ook of ik niet nog wat jong ben, om een televisieprogramma echt te trekken, en of ik tout court wel iets zinnigs te vertellen heb.”

De samenwerking met Freek Braeckman voor dit programma is er dan ook eerder toevallig gekomen, legt ze uit. "Eén wist dat ik geïnteresseerd was in televisiewerk, maar dat ik mijn weg nog aan het zoeken was. Daarom kreeg ik één jaar de tijd om achter de schermen verschillende formats uit te proberen, om te oefenen. Zo heb ik eens op het podium van Eurosong gestaan, en “De allesweter” gepresenteerd met autocue. In die periode was Freek aan het brainstormen over zijn programma. En toen was 1 +1 plots drie. Het klikte tussen ons, en de puzzel klopte.”

Van den Steen zit intussen niet stil. In een schriftje noteert ze nauwgezet haar prille televisie-ideeën. “Als ik ’s nachts niet kan slapen, dan ga ik aan mijn bureau zetten en schrijf ik losse flodders op. Ik heb daar met bepaalde mensen op de VRT al over gesproken, om dingen af te toetsen. Want ik weet absoluut niet hoe televisie werkt, en ik wil geen onnozeliteiten voorstellen (lacht). Maar je gaat het resultaat van die dromen nog niet meteen op Eén zien. Als ik één van die plannen ooit mag uitwerken, dan ga ik al blij zijn", zegt ze.

Zelf ziet Van den Steen vooral de Nederlandse talkshowpresentatoren graag bezig. "Als je daarnaar kijkt, heb je het gevoel dat de presentator één van de gasten is, en je gemoedelijk met de hele bende op café zit. Het voelt niet aan als televisie, alles kan en mag gezegd worden. Daar ben ik grote fan van, en dat vind ik zowel op radio als televisie het allermooiste: openheid. Ik probeer het bij MNM elke dag na te streven.”

Meest gelezen