Noord-Korea drijft spanning weer op met rakettest

Noord-Korea heeft opnieuw een testraket afgevuurd. Volgens Japan vloog die een halfuur op zo'n 2 kilometer hoogte. Na zo'n 700 kilometer stortte de raket neer in de Japanse zee. wat volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap betekent dat de rakettest succesvol was. De Japanse premier Shinzo Abe zei in een scherpe reactie dat deze nieuwe rakettest van Noord-Korea "absoluut onaanvaardbaar" is. China roept op tot kalmte.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Archieffoto

De nieuwe testraket werd werd vanuit de stad Kusong gelanceerd, in het noordwesten van het land, aldus het Zuid-Koreaanse leger. De lancering vond een dag na de verkiezing van de nieuwe Zuid-Koreaanse president plaats.

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon-Jae-In noemt de test een gevaarlijke provocatie en riep een spoedvergadering van de nationale veiligheidsraad bijeen.

De nieuwe raketlancering door Pyongyang is een schending van de resoluties van de Verenigde Naties, en is een bedreiging voor de veiligheid in de regio, aldus de president. Hij blijft wel bereid om te praten met het noorden. Amerika zegt dat er nog strengere sancties moeten komen tegen Noord-Korea. 

Ballistische raket

Ook Japan veroordeelde de nieuwe raketlancering met klem, en spreekt van een "zware bedreiging voor ons land", die "absoluut onaanvaardbaar" is. Het persagentschap Kyodo meldt dat de regering onderzoekt of het mogelijk om een nieuw type ballistische raket gaat, aangezien die een hoogte van meer dan duizend kilometer bereikte.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de raketlancering ook al veroordeeld en gesteld dat Rusland er onmogelijk positief op kan reageren. "Aangezien de raket zo dicht bij het Russische grondgebied neerkwam - in feite dichter bij Rusland dan Japan - kan de president zich niet voorstellen dat Rusland tevreden is", aldus het Witte Huis in een persbericht. De president roept ook opnieuw op tot strengere sancties tegen Pyonyang.

Het US Pacific Command verklaarde in een persbericht evenwel dat de raketlancering geen bedreiging vormde voor de Verenigde Staten. De vlucht van de raket "kwam niet overeen met die van een intercontinentale ballistische raket", klinkt het. Het Amerikaanse leger zal zich blijven inzetten om de bondgenoten van Zuid-Korea en Japan te beschermen, aldus het persbericht.

Terughoudendheid

De afgelopen maanden heeft Pyongyang al verschillende proeflanceringen gehouden, waardoor de spanning in de regio fors is opgelopen, vooral met de Verenigde Staten. Washington extra schepen naar de regio gestuurd, waaronder ook het vliegdekschip USS Carl Vinson.

Tot nu toe lijkt het regime in Pyongyang niet onder de indruk van dat Amerikaanse spierballengerol. Washington heeft China gevraagd dat het zijn Noord-Koreaanse bondgenoten tot enige terughoudendheid zou aanmanen, maar ook dat lijkt niet echt te werken. China roept op zijn beurt ook iedereen op tot terughoudenheid na de nieuwste rakettest

Meest gelezen