Ook Belgische bedrijfsleider slachtoffer van cyberaanval: "Dit voelt als gewapende overval"

België lijkt dan toch niet te ontsnappen aan de wereldwijde cyberaanval. Een bedrijfsleider uit Marcinelle is naar eigen zeggen door de ransomware getroffen. "Dit is verschrikkelijk, het lijkt alsof we slachtoffer zijn van een gewapende overval", getuigt de man.

Vanmorgen waren er nog geen meldingen van zware infecties in België, wist Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity. Maar intussen heeft een bedrijfsleider uit Marcinelle aan RTL laten weten dat zijn bedrijf, dat onder meer verpakkingen en wegwerpbestek levert aan de horeca, getroffen zou zijn door de gijzelsoftware.

"Maar er is voorlopig niets officieel", beklemtoont De Bruycker. "Als een dergelijke situatie in de media komt, denken mensen bij computerproblemen onmiddellijk aan een virusinfectie. Terwijl ze ook aan andere zaken te wijten kunnen zijn."

"Ik ben alle telefoonnummers van mijn klanten kwijt"

De bedrijfsleider zelf lijkt in ieder geval redelijk zeker van zijn stuk. "Gisteren om 14.07 uur merkten we iets vreemd aan onze servers", vertelt de man. "Het virus verspreidde zich ontzettend snel. Er staan 20.000 dossiers op onze servers, en ze zijn allemaal besmet. De server is volledig aangetast, alle foto's, alle excel-documenten, ik ben zelfs de telefoonnummers van mijn klanten kwijt. Ik heb gehuild zoals ik nog nooit gehuild heb."

Dat de extensies van zijn beeldbestanden gewijzigd zijn van .jpeg naar .jpeg.wncry., kan erop wijzen dat het effectief om de WannaCrypt-gijzelsoftware gaat die de wereld op dit ogenblik in zijn ban houdt.

Om nog erger te voorkomen, sloot de man de internettoegang en de verbinding tussen de verschillende bedrijfscomputers af in een poging om zijn databases te redden. Vandaag is hij daar nog volop mee bezig. "Ik probeer alles te recupereren, maar ik weet niet of me dat zal lukken", vreest hij. "Ik heb een reservekopie op een externe schijf, die niet besmet lijkt te zijn. Ik heb dus een back-up, maar de vraag is of ik die opnieuw zal kunnen installeren."

De man is dan ook de wanhoop nabij. "Komende week moeten we leveren bij de klanten, maar hoe moeten we dat in godsnaam doen? We kunnen nu niet anders dan de de deuren te sluiten, want werken zonder computer is geen optie."

UZ Gent was het virus te slim af

In Vlaanderen zijn voorlopig geen meldingen van besmette computer, al probeerde de ransomware ook hier en daar toe te slaan. Zo werd het virus donderdagnacht opgemerkt in een vijftal binnenkomende berichten in het UZ Gent. "Maar ze zijn allemaal tegengehouden door onze firewall", zegt IT'er Christiaan Polet. 

"Let maandag op het werk extra goed op"

Maar het gevaar is nog niet geweken: in het weekend liggen veel bedrijven stil, waardoor de malware mogelijk pas maandag, wanneer mensen bij het begin van de werkweek hun computer opstarten, toeslaat. "Waar u vooral moet op letten, zijn e-mails waarvan u de afzender niet kent", waarschuwt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. "En als er een bijlage is bijgevoegd, open die dan zeker niet."

De minister raadt slachtoffers van de cyberaanval aan om dit te melden op cert.be.

Meest gelezen