Parijs onder hoogspanning voor machtsoverdracht op Elysée

In de Franse hoofdstad Parijs worden 1.500 politieagenten en gendarmes ingezet om de veiligheid te verzekeren tijdens de machtsoverdracht tussen François Hollande en Emmanuel Macron op het Elysée. Morgenochtend krijgt de 8e president van de Vijfde Republiek de sleutels van de presidentiële ambtswoning.

Om 10 uur morgenochtend wordt Emmanuel Macron op het Elysée ontvangen. Een kwartier daarvoor wordt alle verkeer verboden in de wijde omtrek van de ambtswoning, onder meer ook op de Champs-Elysées en aan de Arc de Triomphe.

Hollande en Macron zullen zich gedurende een 20-tal minuten terugtrekken in de presidentiële vertrekken. Hollande zal zijn opvolger dan onder meer de kernwapencodes overhandigen. Rond 10.30 uur zal Hollande het Elysée definitief verlaten, waarop Macron zijn eerste toespraak als president zal houden.

Rond de middag volgt nog een plechtigheid aan het graf van de Onbekende Soldaat, onder de Arc de Triomphe.. President Macron  rijdt daarvoor met een militaire escorte van het Elysée over de Champs-Elysées. In de loop van de namiddag wordt de kersverse president  door de Parijse burgemeester Anne Hidalgo ontvangen op het stadhuis.

Meest gelezen