Porosjenko niet naar Songfestival wegens gevechten in Oost-Oekraïne

In het Oost-Oekraïense stadje Avdeevka, in de regio Donetsk, zijn vier doden en een zwaargewonde gevallen nadat een huis door een granaat was getroffen. Door die heropflakkering van het geweld in Oost-Oekraïne heeft president Petro Porosjenko beslist om weg te blijven van de finale van het Eurovisiesongfestival in Kiev.

De vier dodelijke slachtoffers zijn drie vrouwen en een man. Hun huis is geraakt door een granaat. Volgens het hoofd van het regeringsgezinde lokale bestuur in Donetsk hebben "Russische bezettingstroepen residentiële wijken gebombardeerd".

"Wegens het bombardement in Avdeevka en de burgerdoden heb ik beslist niet aanwezig te zijn op de finale van het Eurovisiesongfestival", meldt de Oekraïense president Petro Porosjenko op zijn Facebook-pagina.

Het is nu al zo'n drie jaar onrustig in het oosten van Oekraïne. Pro-Russische separatisten strijden voor onafhankelijkheid van Kiev, tegen het Oekraïense leger. Volgens Oekraïne worden de rebellen actief gesteund door Rusland. De laatste twee jaar is het conflict zowat bevroren: er wordt geregeld heen en weer geschoten, maar de frontlinie zelf beweegt nauwelijks.

Meest gelezen