Portugal wint voor het eerst het Songfestival, België strandt net buiten de top 3

De Portugese inzending Salvador Sobral heeft met het nummer "Amar pelos dois" de 62e editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Hij is daarmee de allereerste Portugese winnaar van de liedjeswedstrijd. "Dit is een overwinning van de betekenisvolle muziek", zegt hij in een eerste reactie. Onze Belgische trots Blanche is op de vierde plaats geëindigd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voor de tweede maal in de Songfestivalgeschiedenis worden de punten van de vakjury's en van het publiek afzonderlijk uitgedeeld. Dit maakt de puntentelling veel spannender. Na de punten van de vakjury's stond Portugal afgetekend aan de leiding, toch was het nog een thriller van formaat. Op het einde ging het nog tussen Portugal en die andere topfavoriet Bulgarije. Uiteindelijk is de Portugees Salvador Sobral als winnaar uit de bus gekomen.

De twintiger heeft met het gevoelige Portugese nummer "Amar pelos dois" Portugal de eerste Songfestivaloverwinning bezorgd. "We leven in een tijd van fastfoodmuziek", zegt hij in een eerste reactie. "Dit is een overwinning van de muziek, voor mensen die muziek maken met betekenis en met gevoel. We moeten de muziek terugbrengen naar het Songfestival."

"Ik heb een liedje gebracht met een lyrische tekst, emotionele waarde en harmonie, dat zijn zaken die de mensen niet meer gewoon zijn", zegt hij later op een persconferentie. Hij hekelt dat radiozenders volgens hem de mensen overspoelen met slechte muziek. "Ze herhalen die nummers 16 keer per dag en verplichten mensen om het goed te vinden", zegt hij. "Ik hoop dat mijn winst niet alleen deze wedstrijd kan veranderen, maar ook de popmuziek."

(lees verder onder de video)

Mooie vierde plaats voor Blanche

Het zag er even niet goed uit voor Blanche, van alle vakjury's samen kreeg de Brusselse slechts 108 punten. Ter vergelijking: op dat moment had Portugal al bijna 400 punten. De stemmen van de televoting hebben toch nog voor een ommezwaai gezorgd, want Blanche is uiteindelijk vierde geworden met 363 punten. Ze doet het daarmee even goed als Loïc Nottet twee jaar geleden. Ook hij strandde net buiten de top 3.

België heeft 1 punt gekregen van Zweden en Oekraïne; 2 punten van Denemarken, Oostenrijk, Estland, IJsland en Nederland; 3 punten van Cyprus; 4 punten van Spanje en Litouwen; 5 punten van Slovenië; 6 punten van Montenegro en Zwitserland; 7 punten van Italië; 8 punten van San Marino, Israël en Portugal; 10 punten van Letland en Polen. Enkel Ierland gunde ons 12 punten. Via televoting zijn daar nog eens 255 punten bij gekomen.

Blanche heeft een veel betere beurt gemaakt tijdens de finale dan in de halve finale. Dat blijkt ook uit de punten van die halve finale die intussen zijn vrijgegeven. Ze scoorde toen 165 punten en belandde daarmee op de vierde plaats na Portugal (370), Moldavië (291) en Zweden (227).

(lees verder onder de video)

Frozen

Vanavond hebben niet minder dan 26 landen het tegen elkaar opgenomen. Een verslag per land in woord en in beeld kunt u hieronder lezen.

Het Eurovisiesongfestival gaat van start met een elektronische act van Israël. De 25-jarige Israëlische kandidaat Imri Ziv is gestuurd door een openbare omroep die niet meer bestaat. De zender is intussen afgeschaft. Gelukkig heeft hij de wedstrijd niet gewonnen. Wie zou immers dan de wedstrijd moeten organiseren? De jongeman moet het vooral van zijn looks en zijn afgetrainde lijf hebben.

Dierenrechtenactiviste Kasia Mos is de twintigste inzending van Polen. Het liedje gaat over mishandelde dieren, maar met haar wit halfdoorzichtig kleed, lange blonde lokken en klok van een stem doet ze nu en dan ietwat aan Elsa uit Disney-film "Frozen" denken. Ze brengt niet de beste song uit de finale, maar heeft wel een van de betere stemmen. Toch wordt ze niet met al te veel punten beloond.

(lees verder onder de video)

Rondrijden op een halve boot

Dat Rusland vanavond niet meedoet, en dus niet mee kan stemmen, is vooral in het nadeel van Wit-Rusland. Het duo Naviband brengt, spierwit gekleed met kanten fransjes, een vrolijk deuntje op een rondrijdende halve boot. Hun folky opzwepende nummer kan de zaal in Kiev vrij snel bekoren. Het nummer eindigt met een innige kus tussen de twee, een mooi romantisch moment aan het begin in de show.

De Oostenrijkse act Nathan Trent heeft een Belgische tintje, met achtergrondzangeres Helena uit Deinze. Het poppy nummer "Walking on air" gaat over hoop. Hij begint te zingen in een discobal in de vorm van een halve maan. Meest in het oog springt vooral de spectaculaire achtergrondprojectie, waardoor de jongeman letterlijk in de lucht lijkt te wandelen. Nathan eindigt ermee in de middenmoot.

(lees verder onder de video)

Van "Dance like an Egyptian" tot verkeer regelen

Armenië doet voor de elfde keer mee, maar was bijna niet in Kiev geraakt. Zangeres Artsvik had ei zo na geen visum gekregen van gastland Oekraïne wegens haar goede banden met Rusland. Badend in het paarse licht zingt ze het nummer "Fly with me", een balkanachtig lied met enkele elektronische elementen. In het hoogtepunt van het opzwepende nummer zijn er ook vlammen, wat altijd goed scoort in het Songfestival. Haar achtergronddanseressen brengen een choreografie die het midden houdt tussen "Dance like an Egyptian" en het verkeer regelen.

De drie Nederlandse zussen van OG3NE brengen een pakkend nummer over hun terminaal zieke moeder die aan kanker lijdt. Het trio -gekleed in drie variaties op dezelfde glitterjurk- brengt de ballad recht vanuit hun hart. Dat ze zussen zijn, merk je aan het feit dat hun stemmen erg mooi bij elkaar passen. De meisjes barsten in tranen uit bij de groepsknuffel op het einde van het nummer. Ondanks het gehuil, stranden de zusjes net buiten de top 10.

(lees verder onder de video)

Eerste Roma-kandidaat

Moldavië breekt de laatste jaren geen potten op het Songfestival, de hippe jongens van Sunstroke Project moeten daar verandering in brengen. De man met de saxofoon is al eens eerder afgevaardigd, u kent hem misschien als internetsensatie "epic sax guy". Het trio brengt, strak in het pak, een catchy saxdeuntje vermengd met een eenvoudige tekst in Engels met een vet Moldavisch accent. Halverwege "Hey mamma" komen ook drie dansende bruiden opdraven, op het einde gooien die zelfs met hun bruidsboeket. En voorwaar het levert wat op. Moldavië haalt brons en houdt zo Blanche weg van het podium.

De Hongaarse kandidaat Joci Pápai is een primeur voor het Eurovisiesongfestival. Hij is de eerste kandidaat van de Roma-gemeenschap. De inspiratie voor zijn exotisch nummer "Origo" is hij niet alleen in die cultuur gaan zoeken, op het einde komt er zelfs een streepje rap aan te pas. Het exotische geheel is heel dansbaar. Zijn optreden wordt duidelijk gesmaakt door veel Europeanen. Joci scoort een mooie 200 punten.

(lees verder onder de video)

Heimee naar Italiaanse Songfestivalhits van weleer

De Italiaanse inzending is een van de topfavorieten vanavond. Francesco Gabbani mocht met zijn "Occidentali's karma" rechtstreeks naar de finale, wat niet per se in zijn voordeel speelt. De Italiaanse spierbundel brengt een catchy song die soms doet denken aan Italiaanse Songfestivalhits van weleer. Oja, Francesco staat niet alleen op het podium, naast vier kleurrijke achtergrondzangers, danst er ook een gorilla mee op het podium. De Italiaan krijgt alvast vlotjes de zaal in Kiev op zijn hand, maar dat blijkt niet voldoende voor een podiumplaats. Hij eindigt op de zesde plaats.

(lees verder onder de video)

Recht uit het hart

De Deense inzending Anja is geboren in Australië, maar treedt toch aan voor Denemarken. In een rood lang kleed geeft ze het beste van zichzelf met de powerballad "Where I am". Ze zingt goed en het nummer is niet slecht, maar blijft niet bij. "Where I am" klinkt als een zoveelste ballad. Gelukkig zijn de meeste ballads dit jaar al gesneuveld in de voorrondes, deze deze poging sneuvelt bij de puntentelling in de finale.

Met de Portugese zanger Salvador Sobral volgt het meest pakkende moment van de avond. Je hoeft geen Portugees te begrijpen om te vatten dat het aangrijpende doch sobere "Amar pelos dois" recht uit Salvador zijn hart komt. Een hart waar overigens problemen mee zijn, de jongeman draagt een uitwendige pacemaker, vandaar dat hij in wijde kleren draagt. De zaal is heel het breekbare liedje muisstil, maar nadien volgt een uitbundig applaus. Het grootste applaus tot nog toe en dat levert hem uiteindelijk zelfs de hoofdvogel op. Hij wint met 758 punten.

(lees verder onder de video)

Paardenkop

Zangeres Dihaj is de ietwat bizarre inzending van Azerbeidzjan. Het -overigens niet slechte- nummer "Skeletons" begint rustig voor een vol geklad schoolbord, maar wordt net iets absurder als blijkt dat er naast Dihaj een ladder staat met daarop een man in pak en een paardenkop. De kop moet er overigens later in het nummer ook af. Een act die bij blijft, maar niet door de muziek. Toch vangt het nummer nog vrij veel punten. Dihaj belandt net in de tweede kolom.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tiener met kamerbrede glimlach

Kroatië heeft met Jacques Houdek een van de coaches van de lokale versie van "The voice" afgevaardigd. De iets zwaardere operazanger staat met een leren maatpak en een grote baard de ziel uit zijn lijf te zingen. Hij wisselt voortdurend tussen hoge en lage tonen. Opnieuw een act die het vooral van performance moet hebben, maar wel eentje met een klok van een stem. Op het einde kleurt heel het podium overigens in een regenboog. Opmerkelijk, want in het verleden kwam de man in opspraak met homofobe uitspraken. Hij belandt ermee in de middenmoot.

De Australische inzending Isaiah is amper 17 lentes. Schrijf hem niet af als een broekventje, want hij heeft een erg ver dragend een volwassen stem die hij mooi demonstreert in de ballad "Don't come easy". De jonge knaap met de kamerbrede glimlach lijkt ook grote fan van zichzelf, tijdens grote delen van het nummer wordt zijn gezicht ontzettend groot op het decor geprojecteerd. Narcisme is hem niet geheel vreemd. Ook het Europese publiek ziet hem duidelijk graag: het jonkie landt op de 9e plaats.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Demy uit Griekenland brengt "This is love" eerst als rustige ballad onder een sterrenhemel, maar dat evolueert ergens halverwege het lied naar een dancenummer met opzwepende beats. Een fijne verrassing, maar wel eentje die al vaker is gebruikt op Songfestivalpodia. Meestal in originelere versies dan dit, en toonvaster. En dat is ook aan de punten te zien.

De Spaanse inzending Manel Navarro lijkt te weten waarom hordes toeristen elk jaar afzakken naar de costa's van zijn land. Met "Do it for you lover" speelt de jongeman en zijn band in op het Spaanse zomergevoel. De zanger moet het vooral van zijn blonde krullen, staalblauwe ogen en zijn half open Hawaï-hemdje hebben. Muzikaal zit hij er meer dan eens grondig naast. Van de vakjury's krijgen de Spanjaarden geen enkel punt. Via televoting slepen ze nog 5 punten uit de brand om volledig gezichtsverlies te besparen.

(lees verder onder de video)

Knipoog naar Daft Punk

Noorwegen heeft met JOWST enkele verre neven van Daft Punk afgevaardigd. Vooraan staat een zanger met een lang wit hemd en zwarte hoed, achteraan enkele dj's met lichtgevende helmen. Het elektropopnummer "Grab the moment" springt er wel wat uit vanavond. Niet alleen van genre en nummer, het is vooral visueel best interessant met allerlei spectaculaire effecten. Interessant is niet gelijk aan winnaar, toch landen ze in de eerste kolom.

De Britse inzending dit jaar Lucie Jones brengt in een gouden kleed de strak gezongen ballad "Never give up on you". Lucie staat het hele nummer boven twee spiegels te zingen, wat wel een mooi effect is. Bij het hoogtepunt van "Never give up on you" komt er ook wat vuurwerk bij kijken. Dit is een ballade die wél bij blijft, maar dat blijkt niet voldoende voor een hoge score.

(lees verder onder de foto)

Flauw afkooksel van Loïc Nottet

De Cypriotische inzending Hovig heeft twee jaar geleden goed opgelet bij onze inzending Loïc Nottet en heeft een flink deel van zijn nummer, choreografie en stijl klakkeloos gekopieerd. Alleen is "Gravity" een flauw afkooksel van "Rhythm Inside". De gemiddelde Eurovisiesongfestivalkijker pikt dit niet, Hovig krijgt dan ook weinig punten.

Ilinca ft. Alex Florea brengt voor Roemenië een aanstekelijk jodelnummer. De achtergrondprojectie geeft het wel een kinderlijk tintje. Was dit oorspronkelijk het decor voor een inzending voor het Junior Eurovisiesongfestival? Het olijke duo is alvast dé verrassing van deze editie van het Songfestival. Alsof jodelen nog niet genoeg was om op te vallen, duiken op het einde ook nog twee glitterkanonnen op. Toonvast zijn is klaarblijkelijk geen must om hoog te eindigen. De Roemenen pikken een mooie zevende plaats in.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Na het Roemeense gejodel is het met Duitsland opnieuw tijd voor een powerballad. Levina mocht met "Perfect life" rechtstreeks naar de finale. Haar stem heeft een ruw hees kantje wat zichtbaar in de smaak valt bij het publiek. De show op zich is wel vrij statisch, van het spektakel moet dit nummer het niet hebben. Aan ballads geen gebrek en Europa heeft er genoeg van: voorlaatste plaats voor Levina.

De Oekraïense metalband O. Torvald speelt een thuismatch. Met "Time" wil het land voorkomen dat ze volgend jaar opnieuw de -dure- wedstrijd moeten organiseren. Centraal op het podium staat een groot hoofd -denk Pinhead uit de horrorfilmreeks "Hellraiser"- dat ze met hun muziek proberen te zuiveren van alle negativiteit. Het gitaargeweld is overigens niet live, de zanger is dat wel en dat valt er toch aan te horen. De metalband eindigt net voor Spanje en Duitsland.

(lees verder onder de video)

Bij Blanche kan er een lachje af

Na een lange avond is het eindelijk aan onze inzending Blanche. België is het 22e land dat aan de beurt komt vanavond. Zichtbaar nerveus zingt de 17-jarige Brusselse studente het breekbare "City lights". Aan het begin is het publiek nog ietwat aarzelend, net als Blanche zelf trouwens, maar naar het einde toe komt het toch goed. Zo statisch haar performance, zo opzwepend en hypnotiserend was het lichtspel rondom haar. Haar stemt lijkt het goed te houden. Op het einde begint ze voorwaar te lachen en na het nummer kan er zelfs een dankwoordje van af.

"City lights" valt schijnbaar in de smaak, want haar optreden levert net geen podiumplaats op. Ze strandt amper 11 punten onder de derde. Mogelijke oorzaak is haar prestatie gisteren voor de vakjury's, want die trekken haar score grondig naar beneden.

(lees verder onder de video)

Monotone choreografie

Zweden heeft Robin Bengtsson afgevaardigd die strak in het park en vlekkeloos het poppy "I can't go on" brengt. In het popnummer zitten enkele oosterse klanken. Robin is omringd door 4 dansers, ook al in het pak. De choreografie begint vrij leuk, maar wordt na een tijdje  monotoon. Toch krijgen ze genoeg punten om net onder Blanche te eindigen.

(lees verder onder de video)

Derde 17-jarige in deze finale

Bulgarije heeft een jongeman afgevaardigd die lijkt te zijn weggelopen van het Junior Eurovisiesongfestival. De 17-jarige Kristian Kostov blijkt wel over een verrassend volwassen stem te beschikken. De tiener brengt de kleverige ballad "Beautiful mess". Hij is stiekem een Russische inzending, hij is in de Russische hoofdstad geboren met twee Bulgaarse ouders. Kristian mag dan wel de derde 17-jarige in deze finale zijn, hij wordt uiteindelijk tweede in een bloedstollende finale.

(lees verder onder de video)

De Franse kandidaat Alma is met "Requiem" de laatste kandidaat vanavond. Als grote geldschieter moet ook Frankrijk niet naar de voorrondes. De achtergrondprojectie bij Alma doet oer-Frans aan, de Eiffeltoren die plots in beeld komt, zal daar niet vreemd aan zijn. Ze brengt een sterk, maar vrij klassiek nummer met oosterse elementen. Het levert haar net een plaatsje in de eerste kolom van de puntentelling op.

Meest gelezen