Songfestival: 6 dingen die u moet weten voor de finale van vanavond

Volgens Google eindigt Blanche vanavond op de derde plaats met "City lights". Zesentwintig landen nemen het straks tegen elkaar op in de finale van de liedjeswedstrijd in Kiev. Hier alvast zes dingen die u moet weten voor de show.

1. Waar vindt het Eurovisiesongfestival plaats?

De 62e editie van het Eurovisiesongfestival wordt georganiseerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev na de omstreden overwinning van Jamala met het nummer “1944”, vorig jaar in Stockholm. De laatste keer dat Oekraïne het Eurovisiesongfestival organiseerde was 12 jaar geleden.

Het Songfestival vindt plaats in het International Exhibition Centre, een gigantisch complex dat plaats biedt aan 11.000 toeschouwers.

Rusland liet eerder weten dat het de liedjeswedstrijd niet live zal uitzenden op de Russische nationale televisie omdat de Russische zangeres Julia Samoilova niet welkom is in Kiev. De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben namelijk een inreisverbod van drie jaar uitgevaardigd omdat ze twee jaar geleden illegaal naar de door Rusland geannexeerd Krim is gereisd.

2. De startvolgorde in de finale

Israël opent vanavond de festiviteiten in Kiev. Blanche treedt als 23e op in de finale van het Eurovisiesongfestival. Nederland staat met OG3NE als zesde act van de avond op het podium. "De grote vijf" Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk en gastland Oekraïne zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale.

1. Israël - Imri Ziv: "I feel alive"
2. Polen - Kasia Mos: "Flashlight"
3. Wit-Rusland - Naviband: "Story of my life"
4. Oostenrijk - Nathan Trent: "Running on air"
5. Armenië - Artsvik: "Fly with me"
6. Nederland - OG3NE: "Lights and shadows"
7. Moldavië - Sunstroke Project: "Hey mamma"
8. Hongarije - Joci Pápai: "Origo"
9. Italië - Francesco Gabbani: "Occidentali's karma"
10. Denemarken - Anja: "Where I am"
11. Portugal - Salvador Sobral: "Amar pelos dois"
12. Azerbeidzjan - Dihaj: "Skeletons"
13. Kroatië - Jacques Houdek: "My friend"
14. Australië - Isaiah: "Don't come easy"
15. Griekenland - Demy: "This is love"
16. Spanje - Manel Navarro: "Do it for you lover"
17. Noorwegen - JOWST: "Grab the moment"
18. Verenigd Koninkrijk - Lucie Jones: "Never give up on you"
19. Cyprus - Hovig - "Gravity"
20. Roemenië - Ilinca ft. Alex Florea - "Yodel it!"
21. Duitsland  - Levina - "Perfect life"
22. Oekraïne - O. Torvald - "Time"
23. België - Blanche - "City lights"
24. Zweden - Robin Bengtsson - "I can't go on"
25. Bulgarije - Kristian Kostov - "Beautiful mess"
26. Frankrijk - Alma - "Requiem"

3. Google voorspelt derde plaats voor Blanche

De datajournalist Maarten Lambrechts van De Tijd heeft de voorbije week samen met Google een voorspelling gemaakt van de uitslagen in de halve finales op basis van het zoekgedrag van surfers.

"Hoe meer zoekopdrachten naar bepaalde kandidaten in een land, hoe hoger die kandidaten eindigden in onze simulatie. Bij de eerste halve finale hadden we acht van de tien geselecteerde landen voorspeld en in de tweede halve finale zeven van de tien", aldus Maarten Lambrechts in "Bonus" op Radio 1.

"Volgens hetzelfde onderzoeksmodel eindigt Portugal vanavond met stip op de eerste plaats. Australië eindigt op ruime afstand op de tweede plaats en België is goed voor brons", aldus Lambrechts.

De datajournalist plaatst wel een grote kanttekening bij de voorspelling. "De landen die sowieso gekwalificeerd zijn voor de finale hebben de voorbije week wellicht minder zoekopdrachten gekregen omdat ze niet deelnamen aan de halve finales."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

4. Australië ligt (even) in Europa

Het was even schrikken toen Australië in 2015 eenmalig een wildcard kreeg van de organisatie om deel te nemen aan de liedjeswedstrijd. Toch viel die deelname in de smaak bij het grote publiek, want het land mocht ook in 2016 opnieuw de andere deelnemers vervoegen op het podium. Ook nu, voor het derde jaar op rij, zullen de Aussies een gooi doen naar een plekje in de finale.

Het is de 17-jarige Isaiah Firebrace die het land dit jaar vertegenwoordigt. Het lied waarmee Isaiah naar Europa zich plaatste in de eerste halve finale is getiteld "Don't come easy". Isaiah is nog niet zo lang bekend in de muziekwereld. In 2016 stapte hij in de spotlights nadat hij meegedaan had aan "The X Factor Australia" en deze talentenjacht won.

Het gastoptreden van de Amerikaanse zanger Justin Timberlake in de show van vorig jaar deed bovendien de geruchtenmolen draaien dat ook de Verenigde Staten zich kandidaat zullen stellen in de toekomst.

5. Eurovisiesongfestival barst uit zijn voegen

Wanneer het Eurosongfestival in 1956 voor de eerste keer werd georganiseerd in het Zwitserse Luganoresort, namen zeven landen deel. Elk deelnemend land had bovendien twee liedjesinzendingen, aldus de BBC.

Door de jaren heen zijn er heel wat deelnemers bijgekomen -dit jaar 42 landen- waardoor de liedjeswedstrijd nu wordt opgedeeld in twee halve finales. De eerste halve finale vond dinsdagavond plaats, de tweede donderdagavond.

De beste tien van elke halve finale mogen vanavond het podium op, samen met Oekraïne (het gastland) en de automatisch geplaatste landen Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

6. Hoe gaat de puntentelling in zijn werk?

De juryleden van de verschillende deelnemende landen delen de helft van de punten uit. Ze baseren zich daarvoor op de optredens die de kandidaten geven tijdens de laatste generale repetitie, een dag vóór de finale.

Maar sinds vorig jaar is hun aandeel belangrijker geworden, want zowel de juryleden als het publiek thuis geven nu apart de helft van de punten.

De traditionele puntenverdeling waarbij elk land aan bod komt, gaat gewoon door met enkel de punten van de vakjury. Maar nadien zal de presentator de punten van het publiek combineren en per land toevoegen. Dat gebeurt van de onderkant van de rangschikking naar boven.

De nieuwe puntentelling kan verrassende resultaten opleveren, want de kandidaten zullen halverwege de puntenverdeling niet kunnen inschatten of ze de wedstrijd hebben gewonnen.

Meest gelezen