WikiLeaks looft 100.000 dollar uit voor opname gesprek Comey-Trump

WikiLeaks heeft 100.000 dollar veil voor eventuele opnames van gesprekken tussen president Trump en de ontslagen FBI-baas James Comey. De klokkenluiderswebsite reageert daarmee op een tweet van Trump.

“James Comey mag hopen dat er geen opnames zijn van onze gesprekken alvorens hij naar de pers begint te lekken.” Dat tweette de Amerikaanse president gisteren. Het twitterbericht wordt gezien als een bedreiging aan het adres van James Comey.

Of de gesprekken tussen Trump en Comey opgenomen zijn, is nog maar zeer de vraag. Na het Watergate-schandaal heeft geen enkele president zich daar nog aan gewaagd, in de vrees dat het in hun gezicht zou ontploffen zoals bij Nixon. Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer ging alvast niet in op een vraag hierover. “De president heeft hier niets aan toe te voegen”, zei de woordvoerder tijdens zijn dagelijkse persbriefing.

Of ze nu bestaan of niet, klokkenluiderswebsite WikiLeaks wil graag de hand leggen op eventuele opnames. En looft daar dus een beloning van 100.000 dollar voor uit. De website roept mensen ook op om extra geld, in Bitcoins, over te maken, zodat het uitgeloofde bedrag nog kan oplopen.

Russian connection

James Comey werd eerder deze de laan uitgestuurd als directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. Waarom hij the sack kreeg, is niet geheel duidelijk, want het Witte Huis gaf daarover tegenstrijdige verklaringen.

Waarnemers denken dat het te maken heeft met een FBI-onderzoek naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Zelf zegt Trump dat hij van Comey de verzekering heeft gekregen dat hijzelf niet werd onderzocht in verband met ongeoorloofde banden met de Russen.

Meest gelezen