CDU zegeviert in Noordrijn-Westfalen, SPD krijgt dreun

De christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel heeft de deelstaatverkiezingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gewonnen. Dat blijkt uit een exitpoll van de openbare omroepen ARD en ZDF, en die trend wordt bevestigd door de eerste gedeeltelijke resultaten. De CDU boekt forse winst, terwijl de SPD wordt afgestraft.

De CDU zou 33 procent halen en eindigen voor de sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz, die strandt op 31,4 procent. De liberale FDP zou 12,6 procent halen, de groenen 6,3 procent, de extreemrechtse AfD 7,3 procent en het extreemlinkse Die Linke 4,9 procent.

Dat betekent dat de roodgroene deelstaatcoalitie onder leiding van minister-president Hannelore Kraft (SPD) haar meerderheid verliest. De SPD verliest 7,7 procent en haar groene coalitiepartner 5 procent. De christendemocratische CDU daarentegen wint 6,7 procent.  

"We hadden twee verkiezingsdoelen, zegt CDU-lijsttrekker Armin Laschet. "De rood-groene regering naar huissturen en zelf de sterkste worden. Dat is allebei gelukt."

Als de exitpoll wordt bevestigd, is dat slecht nieuws voor SPD-boegbeeld Martin Schulz, die het bij de Bondsdagverkiezingen in september opneemt tegen bondskanselier Angela Merkel. Schulz is namelijk zelf afkomstig uit Noordrijn-Westfalen. De voormalige voorzitter van het Europees Parlement werd in januari aangeduid als kandidaat-kanselier voor de SPD en leek zijn partij aanvankelijk een electorale boost te geven. Bij de deelstaatverkiezingen in Saarland en Sleeswijk-Holstein - en nu dus ook in Noordrijn-Westfalen - heeft de SPD telkens de CDU moeten laten voorgaan.

"Het is een zware dag voor onze partij, ook voor mij persoonlijk", reageert Martin Schulz vanavond. "Ik kom uit deze deelstaat waar we vandaag een verpletterende nederlaag hebben opgelopen."

Noordrijn-Westfalen, in het westen van Duitsland, is de dichtstbevolkte deelstaat en telt zo'n 17,9 miljoen inwoners. De grote steden hier zijn Keulen en Düsseldorf.

Meest gelezen